Vrijheid voor Alaa Abd el-Fattah in Egypte!
Herinner je je nog de moedige opstand van de Egyptische bevolking tegen de Westerse vazal en dictator Mubarak? Dat we toen allemaal meeleefden met de opstandelingen en hun Tahrir Plein-bezetting? Inmiddels al meer dan tien jaar geleden. Somige demonstranten van toen zitten nog steeds vast. Waaronder de blogger-activist alaa abd el fattah, ondanks dat zijn officiele gevangenisstraf al is uitgezeten. De autoriteiten weigeren hem vrij te laten en zijn moeder voert actie en is in hongerstaking gegaan.
(Foto: Zuster van Alaa Mona in Londen 2022 – CC-BY-SA 2.0 Alisdare Hickson )
Mensenrechtengroeperingen vragen VN-standpunt over zaak Alaa Abd el-Fattah
Alaa Abd el-Fattah zit nog steeds in de gevangenis, hoewel de Egyptische activist en blogger zijn straf al heeft uitgezeten. Zijn moeder is in hongerstaking en veel niet-gouvernementele organisaties vestigen nu hun hoop op de Verenigde Naties.
Sinds de Arabische Lente heeft Alaa Abd el-Fattah het grootste deel van zijn leven in Egyptische gevangenissen doorgebracht. De blogger, schrijver en democratieactivist had op 29 september 2024 vrijgelaten moeten worden, maar de Egyptische staat weigert hem vrij te laten. Internationale mensenrechtenorganisaties roepen al lange tijd op tot zijn vrijlating en voeren nu de druk op de Verenigde Naties op om een standpunt in te nemen.
“We dringen er bij u op aan om uw verklaring over zijn zaak zo snel mogelijk af te geven,” schreven Access Now, de Electronic Frontier Foundation, de schrijversvereniging PEN en tal van andere organisaties in een open brief aan de leden van de UN Working Group against Arbitrary Detention (UNWGAD). In september 2023 dienden de NGO’s een petitie in waarin ze vroegen naar het standpunt van de UNWGAD, die momenteel vergadert in Genève. Leden van de werkgroep hadden zich in 2022 al uitgesproken voor de onmiddellijke vrijlating van Alaa, maar de UNWGAD heeft geen officieel standpunt ingenomen over zijn voortdurende detentie.
In september stuurden 59 mensenrechteninitiatieven van over de hele wereld een open brief naar de internationale partners van Egypte, waaronder de Bondsrepubliek Duitsland, waarin ze hen opriepen bij de Egyptische staat te lobbyen voor zijn vrijlating.
Familieleden in hongerstaking
Alaa Abd el-Fattah, die dit jaar in oktober 2024 door PEN werd uitgeroepen tot “Author of Courage”, voert al sinds de jaren 2000 campagne voor democratie in Egypte. In die tijd runde hij samen met Manal Hassan de kritische blog manalaa.net. Tijdens de Arabische Lente werd Alaa een van de gezichten van de revolutie en hij bleef demonstreren toen generaal Abdel Fatah El-Sisi in 2013 de macht greep. Alaa werd herhaaldelijk gevangen gezet, in 2006 en 2011 voor korte periodes, daarna in 2015 voor meer dan vier jaar. Slechts zes maanden na zijn vrijlating werd hij in september 2019 opnieuw gearresteerd. Vermoedelijk omdat hij de tweet van een politieke gevangene retweette.
Alaa Abd el-Fattah werd echter pas in december 2021 veroordeeld voor het zogenaamd verspreiden van vals nieuws, en de Egyptische regering weigert nu om de meer dan twee jaar voorarrest te erkennen als gevangenisstraf. “Dit is in strijd met internationale wettelijke normen en in tegenspraak met de Egyptische wet”, schrijven de mensenrechtenorganisaties. Ze roepen op tot onmiddellijke vrijlating van Alaa.
Familie en vrienden maken herhaaldelijk melding van de gezondheidsproblemen van de politieke gevangene. Toen de World Climate Change Conference in 2022 in Egypte plaatsvond, ging hij in hongerstaking om aandacht te vragen voor zijn situatie. Alaa heeft sinds 2021 de Britse nationaliteit, maar de Egyptische regering weigert hem consulaire bijstand toe te laten. Zijn moeder, mensenrechtenactiviste Laila Souei, is ook al enkele weken in hongerstaking.
Ondanks de mensenrechtensituatie in het land behandelt de Duitse regering Egypte als een normale partner. Pas in september reisde bondspresident Frank-Walter Steinmeier met een zakelijke delegatie naar het land. Mensenrechtenorganisaties roepen de partnerlanden van Egypte op om campagne te voeren voor de vrijlating van de gevangene.