Ga naar de inhoud

Vrijheid en rechtvaardigheid voor Julian Hessenthaler

Julian Hessenthaler heeft in 2019 de Oostenrijkse regering doen vallen, waarin op dat moment de extreemrechtse FPÖ zat en hun leider Heinz-Christian Strache vicekanselier was. Uit wraak is Hessenthaler nu jarenlang achter de tralies gezet. We moeten zijn vrijlating helpen eisen.

2 min leestijd

Julian Hessenthaler zette een val voor de extreemrechtse politicus door een ontmoeting te ensceneren met wat Strache dacht dat de nicht van een Russische oligarch was. Ze bood de politicus geld aan, in ruil voor lucratieve ‘wederdiensten’ bij openbare voorzieningen. Het onderhoud werd gefilmd en uitgezonden en daarbij werd dus duidelijk waar de FPÖ voor stond: die vond het geen punt om corrupte zaken met corrupte oligarchen te doen.

Het filmpje kwam via een gerenommeerde Duitse krant, die natuurlijk had gecontroleerd of de opnames echt waren, naar buiten en Ibiza-gate was geboren. De regering viel, en Strache moest briesend zijn biezen pakken. Maar ook de kanselier, van coalitiepartij ÖVP, Sebastian Kurz kon zijn hoed nemen. (Om vervolgens met de Groenen weer aan de macht te komen, en wederom af te moeten treden wegens onderzoek naar mogelijke corruptie…)

In maart 2022 werd de klokkenluider Hessenthaler tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Wegens ‘drugshandel’. Hessenthaler is ervan overtuigd dat hij ‘geframed’ is. Human heeft een documentaire over hem gemaakt (De Weense Klokkenluider)

Hier terug te zien

Er loopt nu een petitie om zijn vrijheid en gratie te eisen. Die heeft nog lang niet genoeg handtekeningen. Draag dus je makkelijke steentje bij om de wereld van extreemrechtse politici te vrijwaren en de klokkenluiders die dat lukt te belonen in plaats van te bestraffen.

Meer info in het Duits.