Ga naar de inhoud

Vrijdagavond 2.dh5: Win de Maretje Arens Bokaal

Vrijdagavond 18 november gaat het jaarlijkse 2.dh5-festival van start met een bonte avond in de Peper Centraal staat de politieke quiz om de Maretje Arens Bokaal. Daarna gaat het 2.dh5-festival op zaterdag en zondag verder.

3 min leestijd
2dh53

 

Maretje Arens was een visverkoopster die vooraan stond bij het pachtersoproer in 1748. Nadat mensen die hadden geprotesteerd tegen de hoge belastingen op de Botermarkt (nu Rembrandtplein) dood waren geschoten door schutters, braken er rellen uit. Toen werden huizen van pachters (particuliere belastinginners, de 1 % van toen) bestormd en hun bezittingen in de gracht gedonderd. Kenmerkend is dat wie probeerde de geplunderde bezittingen mee te nemen, met buit en al ook de gracht in ging. Het oproer sloeg over naar het hele land. Maretje werd na een paar dagen opgepakt en met twee anderen terecht gesteld. Haar laatste woorden waren : “Wraak, mijn lieve burgers, sta mij bij. Want gij laat mij nu zo schandelijk sterven, terwijl ik toch niet voor mijzelf gevochten heb. Ik heb het toch gedaan voor het gehele land, tegen de dwingelandij van de pachters, door wie wij burgers zo gekweld werden en die ons met geweld ons geld en goed afnamen voor de pacht’. Ze werd opgehangen aan de Waag op de Dam. Bij haar executie braken weer rellen uit en kwamen tientallen mensen om het leven. Ze wacht dus nog steeds op de door haar gewenste wraak.

(zie meer achtergrond hier: https://www.globalinfo.nl/Gespot/over-marretje-arens.html)

 

Naast de quiz zijn er optredens van eminente dichters: Jos Ex en Joke Kaviaar en vermakelijke en leerzame filmpjes.

 

(dit alles vanaf 21.00 uur in de Peper, Overtoom 301 Amsterdam, vooraf eten reserveren bij http://www.depeper.org/)

 

Voor de rest van het programma van 2.dh5 op zaterdag en zondag, zie de website: http://www.2dh5.nl/

 

Zaterdag begint het om 10.30, workshops om 11.00 en plenair debat over instortende welvaartsstaat/opkomende controlestaat om 14.00 (zie onderliggend stuk daarover hier: http://www.2dh5.nl/flyer_2011/2dh5-flyer.pdf). Er zijn vele ervaringsdeskundigen bij het debat, zowel over de verzorgingsstaat als de controlestaat (

 

Zaterdagavond 20:30 Capture the Flag (teamspel, je kunt ter plekke bij een team aansluiten) vanaf de Vondelbunker in het Vondelpark http://www.2dh5.nl/index.html?art_id=454&vlag1=12&vlag2=0

 

Zondag begint het om 10.30 met een lezing van revolutie-historicus Dennis Bos en daarna, vanaf 13:00 zijn er workshops om samen uit te vinden wat we aan de ellende gaan doen.

 

De workshops gaan over (13.00)

*) precaire arbeid en arbeidersverzet in Griekenland en Nederland, door ASB en ESE

*) no border netwerk door initiatiefnemers van een Nederlands No border netwerk i.o

*) occupy: beweging zonder ideologie?

*) Internetveiligheid

en 15:00:

*) omgaan met repressie

*) Solidariteit met de Arabische lentes

*) Voedsel en de crisis door ASEED

*) Videoactivisme door Marek

 

Waarna om 17:00 nog een plenaire afsluiting volgt en nieuwe plannen aangekondigd worden, waaronder: occupy miljonairsfair’.

 

Tussendoor is er natuurlijk ook heerlijk lunch, diner en zelfs ontbijt. Ook zijn er infostands en boekenverkoop van vele groepen.

 

Komt dus allen!

Voor de rest van het programma van 2.dh5, zie de website: http://www.2dh5.nl/