Ga naar de inhoud

Volgende algemene WTO-conferentie in Cancún, Mexico

De vijfde ministeriele conferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO zal van 10 tot 14 september 2003 in het Mexicaanse toeristenoord Cancun gehouden worden.

2 min leestijd
Placeholder image

In mei heeft de Algemene Raad van de WTO in Genéve besloten dat de volgende ministeriele conferentie van 10-14 september 2003 in de Mexicaanse badplaats Cancun gehouden zal worden. Het voorstel van Mexico werd hiermee goedgekeurd. Mexico had naast Cancún Acapulco voorgesteld als plek voor de conferentie.

De Canadese WTO-ambassadeur Sergio Marchi, die de Algemene Raad voorzat, gaf toe dat een aantal WTO-leden de vergadering liever eerder gepland had. Andere leden wilden het juist liever later in het jaar, zoals de afgelopen keren gebruikelijk was. De VS en de EU hadden een voorkeur voor halverwege 2003, omdat dan precies de helft van de tijdsplanning van de ronde die bij de vorige conferentie in Qatar afgesproken was, verstreken zou zijn. Mexico wilde de vergadering liever net na de zomervakantie omdat Cancún dan vol toeristen zit (en de vluchten erheen duur zijn). Volgens de regels van de WTO moet er tenminste eens per twee jaar een ministeriele conferentie door de lidstaten belegd worden. Vorige conferenties waren in Singapore (1996), Geneve (1998), Seattle (1999) en Doha in Qatar (2001)

Volgens de Mexicaanse regering is Cancún ideaal vanwege de directe vliegverbindingen met steden in Europa en de VS en het vermogen om wel 20.000 gasten onder te brengen, met 3.500 hotelkamers in de onmiddellijke omgeving van het conferentiecentrum. Activisten tegen neoliberale globalisering in Mexico vermoeden dat andere factoren minstens zo belangrijk zijn geweest voor de keuze voor Cancún, dat op het makkelijk van de buitenwereld af te sluiten puntje van het schiereiland Yucatán ligt, omring door oerwoud en ver weg van steden of opstandige gebieden als Chiapas of Guerrero.

In februari 2001 vond in dezelfde stad een conferentie van het World Economic Forum plaats, waar een demonstratie tegen gehouden werd die met veel geweld door de politie uit elkaar geslagen werd.
Zie voor foto’s en verslagen daarvan onder andere hier

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)