Ga naar de inhoud

VNO/NCW achter afschaffen dividendbelasting

Waar komt de afschaffing van de dividendbelasting in het regeerakkoord toch vandaan? Geen enkele partij had dit cadeautje aan multinationale bedrijven en beleggers in het verkiezingsprogramma staan. NRC levert vandaag het antwoord.

2 min leestijd

(Van Pyt van der Galiën, krapuul)

(De juiste link naar het NRC-artikel is deze)

Het was werkgeversvereniging VNO-NCW die deze oproep al eind maart in een brief aan Zalms voorganger Edith Schippers deed. In een brief met bijlagen van in totaal 13 pagina’s pleit de voornaamste lobbyclub van grote bedrijven, samen met de gelieerde organisaties MKB Nederland en LTO Nederland, voor een breed pakket aan lastenverlaging voor het bedrijfsleven. ,,Voor ondernemers is gewenst te komen tot substantiële verlaging van het vennootschapsbelasting-tarief en (uiteindelijk afschaffing van) dividendbelasting […].”

Waarmee voor de zoveelste keer bewezen wordt dat parlement en regering niet meer zijn dan de politieke arm van het kapitaal.

you get up on your little 21-inch screen and howl about America, and democracy. There is no America; there is no democracy. There is only IBM, and ITT, and AT&T, and DuPont, Dow, Union Carbide, and Exxon. Those are the nations of the world today … There are no nations; there are no peoples. There are no Russians. There are no Arabs. There are no third worlds. There is no West. There is only one holistic system of systems; one vast, interwoven, interacting, multivaried, multinational dominion of dollars.

{youtube}V9XeyBd_IuA{/youtube}

Uit de film Network (1976)

Aanvulling globalinfo:

De nieuwe maatregel schijnt trouwens voor een bedrijfstak negatief uit te gaan vallen, namelijk (Nederlandse) beleggingsfondsen die nu hun in de VS betaalde belasting niet meer kunnen “omkatten”.

Maar nu de Nederlandse dividendbelasting verdwijnt, ondervindt de fondsaanbieder nadeel. De directe belegger kan het in de VS ingehouden dividend namelijk wel terugkrijgen omdat hij een bewijs krijgt van het Amerikaanse bedrijf dat er 15% is ingehouden. Maar de fondsaanbieder kan de belegger dat bewijs niet langer geven omdat het omkatmechanisme wegvalt met het verdwijnen van de dividendbelasting.

(Zie daarover artikel in FD)