Ga naar de inhoud

VIOME is niet te koop!

‘Politieagenten en rechters horen het goed, Vio.me blijft in handen van de arbeiders!’
Dat scandeerden de arbeiders en sympathisanten toen ze in 2013 de rechtzaak wonnen en de terreinen van een failliete fabriek van bouwmaterialen in handen kwam van de arbeiders.

3 min leestijd

(Bron: website Climaxi)

We spreken over terreinen van een oude fabriek van bouwmaterialen vlakbij Thessaloniki in Griekenland. Deze fabriek werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011 tijdens de crisis. De werknemers zagen sindsdien geen loon meer en beslisten om zich om te vormen tot een coöperatie VIO.ME van natuurlijke schoonmaak middelen. Ze beheren de fabriek nu zelf.

Officieel bleven de terreinen van de fabriek van bouwmaterialen maar de arbeiders mochten de gebouwen gebruiken. Ondertussen blijkt dat de oude fabriek schulden heeft bij RSZ van Griekenland waardoor de terreinen nu in de uitverkoop staan.

Op 13, 20, 27 juni en 19 en 24 oktober 2019 worden de gronden geveild. Een zeer lage startprijs verhoogt het risico dat de terreinen worden verkocht om leeg te staan en later uit te besteden.

De arbeiders van de coöperatie VIO.ME en de sympathisanten die deze strijd al acht jaar ondersteunen, zitten opnieuw in een moeilijke situatie. Ze hebben gevochten om hun jobs te behouden en hun gezinnen te onderhouden. Maar nu lopen ze het risico om hun terreinen kwijt te spelen.  

Ondertussen konden ze zich een bescheiden loon uitkeren en hebben ze nooit subsidies aanvaard. De arbeiders zijn erin geslaagd om de fabriek meer dan zes jaar te laten draaien en niet uit elkaar te laten vallen zoals zoveel andere fabrieken tijdens de crisis. Bovendien produceert VIO.ME producten die nuttig zijn voor de samenleving en die het milieu respecteren, van hoge kwaliteit zijn en tegelijkertijd toegankelijk zijn voor de meest bescheiden gezinnen. Omdat ze erin slaagden de fabriek voortdurend open te houden voor de samenleving door evenementen te organiseren zijn veel mensen nauw betrokken bij de sociale strijd en de terreinen.

VIO.ME is erin geslaagd om internationaal naam te maken en bekend te worden met hun verhaal en sociale strijd. 55% van hun productie wordt verkocht in het buitenland zoals in onze Eco & Fair winkel en webshop.

De arbeiders hebben 15 keer de veiling én hun uitzetting uit de fabriek kunnen voorkomen zonder te vechten. De arbeiders stonden altijd naast degenen die onrechtmatig lijden. Ze gingen mee betogen, bezetten en het verzet mee ondersteunen tegen de besparingen. Door te laten zien dat sommigen hun hoofd niet laten zakken door de situatie, geeft hen nu ook moed om door te zetten en niet op te geven.

We vragen aan VIO.ME of er mogelijkheden zijn om eventueel zelf de terreinen te kopen en een inzameling in gang te zetten. Dit verhaal is dus nog niet op z’n einde.