Ga naar de inhoud

Video: De sociale ongeregeldheden bij Blockupy 2015

Leden van mediacollectief Filmpiraten waren op de been in Frankfurt afgelopen woensdag om de gebeurtenissen op video en foto vast te leggen. Een eerste reactie op de hevige taferelen die ze registreerden, van Martin, een van hun medewerkers…

5 min leestijd

(Tekst en foto’s van marin/filmpiraten, vertaling globalinfo.nl)

{vimeo}122552628{/vimeo}

De zon gaat op boven de metropool aan de Main Frankfurt. Vanuit de verte ziet men zwarte rookslierten boven het oosten van de stad opstijgen. De bijtende geur van verbrand plastic en traangas hangt in de lucht. In alle hoeken van de stad komt het tot botsingen tussen het staatsgezag en de vele demonstranten. Als voorbeeld maar een situatie. Een grote groep demonstranten loop af op de afsperringen voor de Europese centrale Bank (ECB). Tegelijkertijd vallen verder achter in de demonstratie delen van de demonstranten de politie aan, richten met vuilnisbakken straatblokkades op en gooien ruiten in. Aan de voorkant van de ‘vinger’ (een van de vele deel-demonstraties die om politieafzettingen heen probeert te komen, vert.) probeert een groep politieagenten de protesterende tegen te houden, maar zonder te vertragen worden de bewapende staatsbeambten weggeduwd. Vlak voor de afzettingen stopt de demonstratie en gaat niet naar het afgezette gebied. Een lint van rood-wit afzettingstape geeft aan dat vanaf tien meter voor de met dubbele rijen prikkeldraad en betonblokken verstevigde dranghekken met inzet van waterkanonnen te rekenen is. Dit wordt nog onderstreept door luidsprekermededelingen van de politie. Als een eenheid politieagenten probeert de protesterenden opnieuw weg te dringen, escaleert de situatie. Stenen en alles wat niet vastgenageld is, worden, door de opgekropte woede voortgestuwd, naar de geüniformeerden geslingerd. Het duurt niet lang voordat de eerste auto in brand staat. Nog meer politie-autos worden rijp voor de sloop gemaakt. Politiekleding en -voertuigen krijgen een nieuw kleurtje. De reacties laten niet lang op zich wachten. Tientallen traangasgranten tegelijk landen tussen de protesterenden. Tussen de agressieve en de rustige demonstranten. Een gaswolk hangt boven de straat. Het ademen wordt onmogelijk, de demonstranten wijken uit. De confrontaties verplaatsen zich naar de binnenstad. Urenlang volgen dan reacties en tegenreacties.

blockupy-2015-01

(Brandende politieauto’s op het Frankfurter Zeil)

Maar waarom deze hevige botsingen tussen staat en protesterenden. Ongeveer 6000 mensen zijn naar schatting in de ochtend op de been zijn geweest. Enkelen van hen kwamen uit Italië en andere Europese landen. Waar komt bij hen de woede vandaan, die ze stenen doet gooien. het Spaanse lid van het Europees Parlement Miguel Urban vertelt bijvoorbeeld, dat een miljoen mensen in Spanje door de politie uit hun huizen gezet zijn. We kunnen niet controleren of dat getal klopt, maar er zijn per dag 184 gedwongen ontruimingen. Elke dag. Alleen in Spanje. De verarming neemt verschrikkelijke vormen aan. Linkse politici, merkt men op de persconferentie, kunnen goed getallen oplepelen, die de schrikbarende omvang van de verarming verduidelijken. Achter elke persoon staat echter nog het persoonlijke leed. De baan die verloren is gegaan, de onbetaalbare schuld, de geldzuchtige huisbaas en de ontruimende politie. Dat deze persoonlijke en economische-sociale ondergang bij velen tot ontevredenheid voert, is gezien de omvang van de verarming begrijpelijk. Urban, van de Spaanse beweging “Podemos”, benadrukte ook dat de landen die kredieten via de Trojka krijgen, door hun voorwaarden ook sterk in hun handelingsvermogen beperkt worden. “Alternatieve beleidsmaatregelen zijn niet mogelijk”, benadrukt Urban. De programma’s  van de ECB zouden zich volgens hem tegen grote delen van de Europese bevolking richten.

blockupy-2015-02

Massale inzet van traangas door politiekrachten, op de achtergrond de rookwolk van de barricades

Van de militante acties van een klein deel van de protesterenden distantieert zich zelfs Blockupy. Net als Christoph Kleine van de Interventionistischen Linken (IL), verklaart Frederic Wester van het Ums Ganze verbond: Hij had het zich allemaal anders voorgesteld. (Het klopt niet helemaal, ze hebben zich niet echt gedistantieerd, maar verklaard dat ze de woede konden begrijpen maar liefst een ander verloop van de acties hadden gezien, vert.). Aangedreven door de kritiek uit politiek, media en van burgers in Frankfurt dat deelnemers aan de demonstraties zich gewelddadig zouden hebben gedragen. Maar dan moet, als we het over geweld hebben, ook elk geweld aangesproken worden. Was elke versplinterde ruit net zo als elke inzet van knuppels of traangas gerechtvaardigd? Wij zagen demonstranten die bloedig in elkaar geslagen waren. De Out-of-action-zone zou soms overvol geweest zijn, volgens twitter-meldingen van Blockupy. Iemand van onze groep moest ook lang en langzaam bijkomen van het traangas. De cameraman van Filmpiraten kreeg ook een gerichte vuistslag in het gezicht van een politieagent, waardoor hij onderuit ging. Veel andere vertegenwoordigers van media kregen ook klappen en trappen te verduren. Des te cynischer klinkt dan de verklaring van de politie van Frankfurt dat 80 politieagenten door een bijtend gas gewond zouden zijn geraakt. Dat is niet zo verwonderlijk als ze tientallen traangasgranten afschieten en vervolgens zonder gasmasker door de wolken rennen. Dat zou in ieder geval een logische verklaring zijn.

filmpiraten 03

Vrouwelijk demonstrant wordt door een vliegende trap van de politie onderuit geschopt. Later als ze op de grond ligt, schopt een andere agent haar in haar buik

Ondanks alles blijven de protesten achter bij die een veel andere landen in Europa. De sociale onrusten in voorsteden van Parijs, in het Gezi Park of op de Majdan in Kiew hebben heel andere omvangen gehad. Tegen de avond voltrok zich dan nog een typische grootstedelijke van uiteenlopende groepen door de stad. 20.000 mensen hebben, zonder confrontaties, hun protest kenbaar gemaakt. Tegelijkertijd lijkt er in de media een verwrongen beeld te heersen. Terwijl traangaswolken in Istanbul gezien worden als de lentemist van een nieuwe politiek, zijn ze in Frankfurt teken van een “gewelddadige meute uit heel Europa”, zoals Rainer Wendt van de politiebond stelt.

filmpiraten04

Bloedende demonstrante wordt door de politie afgevoerd.

Daarbij wordt vergeten dat de protesten tegen de ECB gericht zijn, en pas in de tweede plaats tegen de politiekrachten. de ECB, zonder democratische legitimatie, wordt gezien als de armoedeproducent van Europa en is daardoor doelwit van sociale onrust. Als dan met 1,3 miljard belastinggeld een reusachtige nieuwbouw ontstaat en feestelijk ingehuldigd worden moet, dan moeten de bankiers beseffen dat ze ook een uitnodiging tot protest uitgebracht hebben. De sociale ongeregeldheden kwamen naar de stad waar ze veroorzaakt werden.

Text/Fotos: Martin / Filmpirat*innen (cc-by-nc-sa)

(Onder het originele Duitse artikel staan meer foto’s)