Ga naar de inhoud

Verzet tegen G20 gaat door ondanks politiegeweld

Politiegeweld en ontruimingen kampen stoppen verzet tegen G20 niet

3 min leestijd

Verdachtmakingen

Lees hier berichten over de G20.

Met huiszoekingen in Hamburg en Rostok en met beweringen over mogelijke aanslagen door activisten probeerde de Duitse politie aan de vooravond van de G20 een gewelddadige inzet te legitimeren.

Op twitter publiceerde de Hermandad een propagandavideo met de suggestie dat gevonden voorwerpen in Rostok iets te maken zouden hebben met het G20-verzet. Zo werden in de video met verf gevulde brandblussers opgevoerd als vlammenwerpers. En zonder bewijs werden de bewoners van de huizen die zijn doorzocht beschuldigd van het plannen van zware misdaden.

Niet alleen de bewoners heeft de politie op de korrel, maar ook hun advocaten. De Republikanischen Anwältinnen- und Anwälteverein e.V. (RAV) een gevaar vormen voor de openbare vieligheid. De voorzitter van die vereniging gaf in een reactie aan dat dit naadloos aansluit bij de de gewelddadige manier waarop de politie de afgelopen dagen is bezig geweest. Niet alleen wordt onderscheid gemaakt tussen getolereerde en gevaarlijke activisten maar dat onderscheid betreft nu ook advocaten.

Politietaktiek: zoveel mogelijk kampen van de activisten ontruimen.

In de loop van de 4e juli werd het Antikapitalistische Camp in Entenwerder verlaten door activisten zelf omdat het niet meer te houden was door de voortdurende politieaanvallen. Aansluitend gingen de activisten ertoe over om overal in de stad spontaan kleinere kampen op te zetten, zowel op prive terrein (bijv. kerken) als op openbare grond.

Maar de politie ging door met het frustreren en belagen van de kampen. Zo werd op 4 juli ook het kamp im Emil-Wendt-Park (Gählerpark) door de inzet van pepperspray en knuppels ontruimd. Dat leidde tot een spontane demo die weer door de politie uiteengedreven werd.

In de nacht van 4 op 5 juli waren er “Hedonistisches Cornern” in de wijk St-Pauli van duizenden activisten samen met bewoners uit Altona en St. Pauli. Ze lieten zien dat ze zich niet door de aanwezigheid van Hamburgse politie laten intimideren en in staat zijn om een tijdje lang de openbare ruimte in bezit te nemen.

De politie zette daarop waterwerpers in en joeg de mensen uiteen. Desondanks lukte het niet om de goede stemming onder de activisten kapot te maken.

In de ochtend van de 5e juli was het kamp in Altona nog intact, met een paar grote tenten en een aantal kleine tenten. De massamedia richt zich vooral op het geweld door de politie.

Inmiddels is er een nieuw tentenkamp oopgezet op het terrein van de Trinitatiskirche. Die lijkt voorlopig te worden geduld.

Streetrave eindigt met 30.000 mensen…

(van onze correspondent)

Onder de melige titel ‘ Lieber Tanz Ich als G20‘ (in het Duits rijmt dat) werd er een streetrave tegen G20 gehouden. Met 8 geluidswagens…. begon met 2000 mensen maar groeide onderweg aan tot een enorme menigte van misschien wel 30.000 mensen. Het liep door het Schanzenviertel vlak langs het conferentieoord. Veel huizen langs de route hadden spandoeken uithangen met leuzen tegen de G20 of een van de bezoekende presidenten… Politie was massaal aanwezig maar bleef op de achtergrond en liet af en toe de waterkanonnen zien zonder ze te gebruiken…