Ga naar de inhoud

Verzet tegen aasgierfondsen groeit

De Latijns-Amerikaanse organisaties CELAC, Mercosur en UNASUR verklaren zich solidair met Argentinië tegen het vonnis van het Amerikaanse gerecht over de aasgierfondsen. Ook bij andere internationale samenwerkingsverbanden neemt de verontwaardiging toe.

4 min leestijd

(Oorspronkelijk verschenen bij DeWereldMorgen foto: Paul Singer, eigenaar van het aasgierfonds NML Capital, was een welkome gast op het World Economic Forum van 2013 in Davos (foto World Economic Forum)).

In een recent vonnis heeft het Amerikaans gerecht het beroep van Argentinië verworpen tegen de eis van de aasgierfonden NML Capital en Aurelius Management. Deze schuldeiser wil de onmiddellijke afbetaling van een nog uitstaande schuld van 2005 tegen 30 juni 2014. In 2005 heeft Argentinië bekomen dat 96 procent van de door de vorige regeringen aangegane schulden werden herschikt en afbetaald.

De organisaties CELAC (*1), Mercosur (*2) en Unasur (3*) hebben gezamenlijk verzet aangetekend tegen dit vonnis. Aasgierfondsen zijn organisaties die zich specialiseren in het overkopen van openstaande schulden van andere schuldeisers aan spotprijzen. Daarna dwingen zij landen in de Derde Wereld via rechtbanken tot onmiddellijke uitbetaling. In Groot-Brittannië, België, Australië en Frankrijk werden wetgevende initiatieven genomen om dit soort praktijken onwettig te verklaren en te vervolgen.

Extreem

Eric Lecompte is directeur van de Amerikaanse organisatie Jubilee USA Network: “Dit vonnis zal een ongezien grote impact hebben op de extreme armoede in de wereld, zoals we in ons leven nooit hebben meegemaakt. De VN en anti-armoede-organisaties, zelfs de Amerikaanse regering, het IMF en de Wereldbank veroordelen dit soort praktijken als zo extreem, dat ze een precedent scheppen dat de armste landen in de armoede zal vasthouden.”

“Zelfs de Amerikaans belastingbetaler lijdt hieronder, want het geld dat deze aasgieren bijeenschrapen van arme landen over heel de wereld met deze rechtszaken is geld dat met Amerikaanse belastingen werd gefinancierd om de schulden daar te verlichten.”

“Het gevolg is ook dat nieuwe leners geen contracten meer afsluiten in de VS maar in Londen, Parijs en Frankfurt, waar er beschermingen bestaan tegen dit roofdiergedrag. Paul Singer, de baas van het fonds NML Capital, heeft dit soort praktijken uitgevonden. Sind hij hiermee begon, zijn er honderden andere opgericht. Hij is één van de grootste donoren van de Republikeinse Partij.”

Immoreel

Argentinië heeft voor zijn uitstaande schulden een herschikking onderhandeld en heeft zo uiteindelijk 92,4 procent van zijn tot 2001 opgebouwde schulden weten af te schrijven. Een klein deel van de schuldeisers weigerde dat echter te doen.

President Mujica van Uruguay heeft voorgesteld de zaak voor te leggen aan arbitrage door de internationale instellingen. “Dit kan ieder van ons overkomen. We moeten hier collectief op reageren.” De president vreest dat een eventueel bankroet van Argentinië zal overlopen op de andere Latijn-Amerikaanse landen en het recente vonnis de wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar brengt.”

President Correa van Ecuador ging nog een stap verder. Hij vindt dat Argentinië de aasgierfondsen helemaal niet moet terugbetalen. “De wereld staat op zijn kop. De wereldorde is oneerlijk en immoreel. Alleen samen kunnen wij die onrechtvaardige wereldorde weerstaan of zelfs veranderen.”

Bemiddelaar

Op woensdag 26 juni heeft ook de ‘G77 plus China’ zich aangesloten bij het protest tegen het vonnis van het Amerikaanse gerecht. Op dezelfde dag heeft de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling UNCTAD een communiqué verspreid om het vonnis aan te klagen en aan het Amerikaanse gerecht gevraagd de uitvoering van dit vonnis op te schorten.

Deze toenemende internationale druk begint vruchten af te werpen, want het Amerikaanse gerecht heeft beslist een bemiddelaar aan te duiden tussen Argentinië en de betrokken aasgierfondsen.

Ondertussen weigert rechter Thomas Griesa de uitvoering van zijn vonnis op te schorten. Dat vonnis bepaalt dat Argentinië zijn uitstaande schuld ten laatste op 30 juni  moet uitbetalen.

——————–

(*1) CELAC: Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños werd opgericht in 2011, heeft 33 lidstaten en vertegenwoordigt de bevolking van volledig Latijns-Amerika. Alleen de VS, Canada en de Franse, Nederlandse, Deense en Britse territoria zijn er geen lid van. De organisatie streeft Latijns-Amerikaanse integratie na, los van de VS, en wordt algemeen beschouwd als een alternatief voor de OAS, de Organisatie van Amerikaanse staten.

(*2) Mercosur: Mercado Común del Sur (gemeenschappelijk markt van het zuiden) werd opgericht in 1991. Het is een politiek en economisch samenwerkingsverband van Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Venezuela en Bolivia. Het omvat ook een douane-unie. Chili, Colombia,Ecuador, Guyana, Peru en Suriname hebben er losse samenwerkingsakkoorden mee. Mercosur modelleert zich op de Europese Unie.

(*3) UNASUR: Unión de Naciones Suramericanas werd opgericht in 2008. Het omvat alle Zuid-Amerikaanse landen (dus niet Centraal-Amerika en de Caraïben). Het is eveneens een politiek-economisch samenwerkingsverband en omvat onder meer een eigen bank, de Banco del Sur, die als een alternatief voor het IMF en de Wereldbank wordt gezien. Unasur streeft ook samenwerking na op militair vlak en op gebied van infrastructuur en energievoorziening.