Ga naar de inhoud

Verzet in Rusland tegen oorlog: solidariteit gevraagd.

In Rusland zelf verzetten mensen zich met grote risicos tegen Putin en zijn oorlog tegen Oekraine.
Dit wordt veelal genegeerd in het westen, die graag alle Russen als slaafse volgelingen van hun oorlogszuchtige leider afgebeeld zien. Het tegendeel is waar. Wat ontbreekt is vooral solidariteit vanuit het buitenland met deze moedige mensen.

2 min leestijd

De facebookgroep Solidarity Zone staat vol met foto’s en verslagen van slachtoffers van repressie door het Russische staatsapparaat of aanvallen door nazi-bendes.

https://www.facebook.com/solidarityzone

Dit is bijvoorbeeld Valeria Zotova

In februari werd in Jaroslavl een strafzaak geopend tegen de 19-jarige inwoonster Valeria Zotova: ze wordt beschuldigd van poging tot het plegen van een “terroristische daad” (deel 3 van artikel 30, deel 1 van artikel 205 van het Russische Wetboek van Strafrecht). Volgens onderzoekers probeerde Valeria brand te stichten in een bevoorradingsdepot van waaruit voorraden werden verstuurd voor militairen die betrokken waren bij de oorlog tegen Oekraïne.

Op de avond van 16 februari verliet Valeriya het huis en vertelde haar moeder dat ze uitging met vrienden. Daarna heeft haar moeder haar niet meer gezien. Rond 1 uur ’s nachts kwamen wetshandhavers de flat doorzoeken zonder zich te identificeren of hen te informeren over de redenen van het onderzoek. Later werd bekend dat het meisje in voorlopige hechtenis nr. 1 in Jaroslavl zat.

Valeriya Zotova riskeert een gevangenisstraf van maximaal 11 jaar en 3 maanden.

Morgen (7 juni) is er een bijeenkomst over de verlenging van Zotova’s voorarrest, waarna de processen ten gronde zullen beginnen. Kom het meisje steunen en volg het proces!

📍Yaroslavl, 20/9 Karl Liebknecht St,
Militaire rechtbank Yaroslavl garnizoen (rechter Bakin Vitaly)

Meer (engelstalige) informatie over verzet in Rusland tegen de oorlog in Oekraine vind je op de anarchistische website Libcom