Ga naar de inhoud

Verslag No Border Demo Brussel

Vandaag (zaterdag 2 oktober, vert) hebben zo’n 1.400 mensen gedemonstreerd in het kader van het NoBorder Camp in Brussel tegen uitzettingen, grensregime en Fort Europa. De demonstratie verliep grotendeels ongestoord, nadat de Brusselse politie in de voorgaande dagen honderden mensen waarvan vermoed werd dat ze tegenstander waren van de bestaande orde grotendeels preventief arresteerde. De demonstratie maakte nu door veel actie en luide sambamuziek een energiek gebaar tegen de statelijke arrogantie en de Europese uitzettingsmachinerie.

2 min leestijd
bordergroot

(Overgenomen van indymedia linksunten)

Precies om 13.00 uur vertrokken zo’n 600 No Border-Activisten vanuit het Maximiliaan Park nabij Gare Du Nord om solidariteit met de ‘sans papiers’ te betuigen. Het eerste doel was het opvangcentrum voor asielaanvragers in de Boulevard de Nieuport. De demonstratie stopte aan de andere kant van het kanaal en riep leuzen als “Noborder no nation – STOP Deportation”.

Vanaf dat punt ging het luidruchtig in de richting van de Beurs in de binnenstad. In de Brusselse binnenstad was de menigte uitgegroeid tot meer dan 1000 mensen en werden eisen luid gescandeerd. Bij de Beurs werd de antikapitalistische dimensie van het verzet benadrukt. Demonstranten beklommen de standbeelden van het gebouw en hielde de kruising lange tijd bezet.

Na een goed half uur ging de tocht verder. Veel toeschouwers betuigden solidariteit met de demonstranten. In de “Ansbachlaan” ter hoogte van “de Broukere” werd een groot “NoBorder”-spandoek opgehangen over de weg tussen twee lichtmasten. De actie werd met applaus van de demonstratie begroet. Tegen 16.30 uur, na een lus door het bankenkwartier, eindigde de demonstratie weer in het Maximiliaan Park. Na een Volkskeuken en een afsluitingsprogramma in het park werd de bijeenkomst beëindigd.

Na het officiële einde van de NoBorder Demo zijn zo’n 20 activisten/s naar het vliegveld gegaan en hebben daar met een spandoek protest aangekondigd tegen (de dienst voor bewaken van de grenzen) FRONTEX (bericht/foto’s). In de loop van de dag toonde ook Manneken Pis zich solidair met de protesten.

Gezien de kritische berichtgeving na de gewelddadige aanval op de grote crisisdemonstratie op 29 september en overige repressie in de afgelopen dagen, hield de ME en de bendes knuppelstillen op de achtergrond. Nadat de politie op 1 oktober een anarchistische demonstratie vanaf Gare du Midi had verhinderd, kwam het in de nacht tot meerdere directe acties tegen instellingen. Het brute optreden van de politie voltrok zich onder andere in de cellen van het politiebureau bij Place de Jeu de Balle, waar meerdere linkse arrestanten mishandeld werden (radio-interview hier)
Tout continue…