Ga naar de inhoud

Verklaring van Tahrir-ICN over gebeurtenissen in Egypte

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen zijn de nieuwste stappen in een ontwikkeling waarin het leger zijn greep op de macht kan verstevigen, gericht op het afmaken van de revolutie en een terugkeer naar een militaire/politie staat.

3 min leestijd

(Origineel op 15 augustus op tahriricn vertaling globalinfo.nl)

Het autoritaire regime van de Moslim Broederschap moest opgeheven worden. Maar wat er voor in de plaats is gekomen is het ware gezicht van de militairen in Egypte – niet minder autoritair, niet minder fascistisch en ongetwijfeld moeilijker om van af te komen.

Het bloedbad dat werd uitgevoerd door het leger tegen pro-Morsi aanhangers op het Nadha Plein en Raba’a heeft zo’n 500 mensen gedood en 3000 gewond (volgens cijfers van het ministerie van Gezondheid – de werkelijkheid is waarschijnlijk nog veel erger). Het was een van tevoren geplande daad van staatsterrorisme. Het doel is om de bevolking te verdelen en de Moslim Broederschap ertoe te brengen meer milities op te richten om wraak te nemen en zich te verdedigen. Dit zal het leger weer in staat stellen om alle Islamisten af te schilderen als terroristen en een “binnenlandse vijand” te creëren in het land die het leger in staat zal stellen om het militaire bestuur om te vormen in een voortdurende noodtoestand.

Ze vervolgen nu de Moslim Broederschap, maar ze zullen later achter iedereen aangaan die het waagt om kritiek op ze te hebben. Het leger heeft al de staat van beleg afgekondigd voor de komende maand, waarmee leger en politie uitzonderlijke bevoegdheden krijgen, en in veel provincies is een avondklok ingesteld van 19.00 – 06.00 uur. Dit geeft het leger de vrije hand om oppositie de kop in te drukken. Het betekent een terugkeer naar de dagen voor de revolutie, toen uitzonderingswetten van kracht waren sinds 1967 en het kader geschapen werd voor vergaande repressie en ontzegging van vrijheden.

Het karakter van het nieuwe regime is duidelijk. Maar een paar dagen geleden werden 18 nieuwe gouverneurs aangesteld, in meerderheid afkomstig uit de rangen van leger en politie of zelfs uit de overblijfselen van het regime van Mubarak. Er is ook een aanhoudende aanval op arbeiders die doorgaan met staken om hun rechten (zoals de recente aanval op en arrestatie van stakende staalarbeiders in Suez). Het militaire regime jaagt ook op revolutionaire activisten, journalisten zijn geslagen en gearresteerd en buitenlanders zijn bedreigd zodat ze geen getuigen van de gebeurtenissen kunnen zijn. Zowel plaatselijke als internationale media zijn voorgelogen en gevoerd met verhalen die hun politieke agenda uitkomt. De tegenrevolutie is in volle gang en weet hoe de eenheid van de mensen gebroken kan worden teneinde te verdelen en heersen.

In de afgelopen twee dagen hebben we een opleving van sektarische wraakacties gezien, waarbij zo’n 50 kerken en Christelijke instellingen zijn aangevallen. Het leger en de politie zijn niet betrapt op het beschermen van gebouwen van de Christelijke gemeenschappen. Het is in het belang van zowel het leger als de Moslim Broederschap om de spanningen op te voeren en angst en haat onder de bevolking te verhogen. Ze zullen vechten voor hun controle over de staat terwijl het bloed van de mensen de straten vult.

Wij veroordelen de bloedbaden in Raba’a en Nadha Plein, de aanvallen op arbeiders, activisten en journalisten, de manipulatie van de mensen door degenen die op macht uit zijn, en sektarische aanvallen. Opdat de revolutie voortzet, moeten mensen verenigd blijven in hun oppositie tegen machtsmisbruiken en tirannie, ongeacht tegen wie dat gericht is.

Weg met de militairen en Al-Sissi!

Weg met de overblijfselen van het Mubarak regime en de zaken-elite!

Weg met de state en alle macht aan autonome gemeenschappen!

Leve de Egyptische revolutie!