Ga naar de inhoud

Verklaring van FAU (DE) over de Russische inval in Oekraïne

Verklaring van het Internationaal Comité van de FAU over de Russische inval in Oekraïne

3 min leestijd

(Bron: website FAU, vertaling globalinfo.nl, die best wel donaties wil, Duitse versie) (English version) (French) (Russian)

Wij, het Internationale Comité van de FAU Federatie, veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen de Russische militaire invasie in Oekraïne. Wij doen een beroep op alle solidaire werknemers in Duitsland om alle mogelijke hulp te verlenen aan de getroffenen in Oekraïne en aan de moedige anti-oorlogsdemonstranten in Rusland en Wit-Rusland.

De militaire agressie van de Russische regering veroorzaakt momenteel doden en gewonden, verwoest steden, gemeenschappen en bestaansmiddelen, streeft de macht en de economische belangen van enkelen na en betaalt dat met het bloed en de levens van duizenden. Op lange termijn dreigt het de – toch al beperkte – vrijheden van de Oekraïense bevolking volledig uit te hollen ten gunste van de politieke dictatuur.

Als transnationale en basisvakbeweging staan wij achter de werkende mensen en de behoeftigen die in alle oorlogen de grootste offers moeten brengen. Wij staan ook achter al diegenen die vandaag de moed hebben om zich tegen deze oorlog te verzetten, ondanks de enorme repressie in Rusland.

Hoewel wij de huidige druk op de Russische regering en banken toejuichen, vinden wij de morele verontwaardiging van de NAVO-landen en de EU tegen de achtergrond van hun eigen imperialistische beleid niet erg geloofwaardig. Wij denken bijvoorbeeld aan de agressie-oorlogen van de Turkse regering tegen Armenië, Noord-Irak, Noord-Oost-Syrië, wij hebben het over het gebrek aan steun voor de opstanden in Wit-Rusland of Hong Kong, wij hebben het over het gebrek aan steun voor de opstandelingen in Soedan en Myanmar. Wij verzetten ons resoluut tegen elk imperialisme.

Uiteindelijk zijn zowel Rusland als de EU en de NAVO natiestaatconstructies. En zoals gebruikelijk bij dergelijke machtsstructuren, werken zij in de eerste plaats voor kapitaalbelangen. Kapitaalbelangen die in strijd zijn met onze belangen als arbeiders. In die zin veroordelen wij ook de aankondiging van bondskanselier Scholz (SPD) om miljarden uit te geven aan Duitse herbewapening, miljarden waar de mensen in Oekraïne niets aan hebben en die in Duitsland ontbreken in de sociale sector, de zorg, de gezondheidszorg, het onderwijs en het milieu.

In de huidige agressieoorlog tegen de Oekraïense bevolking doen wij een beroep op jullie: organiseer onderdak, werk, overheidssteun en transportdiensten voor vluchtelingen uit Rusland en Oekraïne, schenk geld, medicijnen, beschermende uitrusting zoals helmen en beschermende vesten aan linkse zelfverdedigingseenheden en medische eenheden, steun deserteurs: aan beide kanten, klaag ook aan het meten met twee maten en twee gewichten met betrekking tot de agressieve oorlogen van de NAVO-staat Turkije.

Wij vragen alle solidariteitswerkers om contacten in Oekraïne met ons te delen en met ons af te stemmen hoe verder te gaan.

Als solidaire werkenden staan wij voor enorme uitdagingen in een destabiliserende wereld. We moeten ons organiseren, wereldwijd, basisdemocratisch en bindend. We moeten onze solidariteitsfondsen uitbreiden, onze netwerken van vertalers en media uitbreiden, we moeten structuren opbouwen voor de zelfbescherming van arbeiders en voor het overwinnen van humanitaire crises. Geen enkel begrip voor oorlog en zijn profiteurs – alles voor wereldwijde solidariteit!

Internationaal Comité van de FAU Federatie van Vakbonden,

georganiseerd in de Internationale Confederatie van de Arbeid

Opties voor steun:

Steun aan vluchtelingen: https://linktr.ee/operation.solidarity and local syndicat
Steun voor anti-oorlogsprotesten in Rusland: https://wiki.avtonom.org/en/index.php/Donate
Donaties voor anarchistische zelfverdediging: https://abcdd.org/en/donation/
Steun voor deserteurs van alle kampen: https://www.cafe-libertad.de/fahnenflucht-support-desertion