Ga naar de inhoud

Veerbootmaatschappij P&O ontslaat 800 mens personeel via zoom

Grote commotie in Engeland nu P&O, de grootste veerbootmaatschappij die verbindingen tussen Engeland en het Europees vasteland onderhoudt, 800 personeelsleden in een klap probeert te ontslaan.

3 min leestijd

De ontslagen werknemers kregen het op 17 maart via een zoombericht te horen en hadden een half uur de tijd om hun biezen te pakken. Een manager kondigde in het zoombericht van vier minuten aan dat ze vervangen zouden gaan worden door personeel dat door een ‘third party’ zou worden geleverd.

Deze ‘derde partij’ blijkt het Maltese uitzendbureau voor scheepspersoneel IFM (International Ferry Management) te zijn.

IFM is in het bezit van Antonio Ciriale, bekend van de Paradise Papers-lek over belastingtruuks van extreem rijke ondernemers.

Het nieuwe personeel zou tegen lonen beneden minimumloon werken. Ze krijgen 1 pond 81 per uur.

Op minstens een van de veerboten besloot de kapitein de loopplanken in te trekken zodat niemand meer aan boord zou kunnen komen, en het personeel kon overleggen over hun antwoord. Ze lieten via sociale media weten dat buiten busjes van een veiligheidsdienst wachtten om ze ‘van het schip af te leiden  Bij een andere boot zouden al busjes van een uitzendbureau klaar staan met het personeel dat ze zou vervangen en dat al uniformen aan had. Zeevarendenbond RMT adviseert haar leden de schepen niet te verlaten.

P&O vaart op meerdere havens in Europa, ook in Nederland en België. Spektakeldagblad SunUnverified reports suggest as many as 16 “handcuff trained” agents were brought into Dover to assist security in removing staff from vessels if needed. (“Volgens niet-geverifieerde berichten zouden wel 16 “met handboeien getrainde” agenten naar Dover zijn gebracht om de veiligheid te helpen bij het uit de vaartuigen halen van personeel indien nodig.”)

Volgens Labour parlementslid Diana Johnson wordt personeel van het schip gehaald door ‘mensen met bivakmutsen’.

P&O werd in 2006 overgenomen door het haven- en transportbedrijf DP World uit Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) 

Verschillende internationale vakbonden hebben samen een petitie gelanceerd.

In een van de commentaren bij The Guardian werd opgemerkt dat we nu terug gaan naar de tijd dat ondernemers hun personeel als vuil konden behandelen.

Op Open Democracy wordt onthuld welk reclamebedrijf het scheepvaartbedrijf heeft ingehuurd om de boel te spinnen: New century Media, bekend van deals met de conservatieven in Engeland en vele miljardairs uit Poetins kringen en elders. New Century Media, dat donaties heeft gedaan aan de Conservatieve Partij, zal proberen het profiel van P&O te zuiveren na het brute ontslag van 800 personeelsleden

De veerboten lijken grotendeels bezet door personeel en varen dan ook hun reguliere diensten niet.

Solidariteit betuigen kan ook bij kantoren in Amsterdam, Rotterdam of IJmuiden https://www.poferrymasters.com/contact-form