Veel extreemrechtse activisten aanwezig bij boerenprotest op 4 juni in Brussel
Afgelopen dinsdag was er weer een boerenprotest in Brussel. Boeren uit voornamelijk Nederland, Duitsland en België hadden zich rondom het Atomium verzameld in een protestactie tegen de Europese Green Deal.
In een persbericht op 4 juni van de Europese Groenen (European Greens) stellen zij dat er extreemrechtse activisten vermomd als boeren aanwezig waren bij deze actie. Of dit klopt is onduidelijk en niet bewezen, maar dat er extreemrechts sentiment aanwezig was staat buiten kijf.
De actie werd georganiseerd door de Nederlandse groep Farmers Defense Force (FDF) die op haar website de extreemrechtse coalitie met de PVV in Nederland toejuicht. Uit de lijst met sprekers gepubliceerd door FDF op 3 juni blijkt ook dat er een voorkeur uitging naar politici van extreemrechste partijen zoals Vlaams Belang, de Poolse Partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) en Forum voor Democratie (FvD). Tom vandendriessche van het Vlaams Belang was aanwezig op de actie en ook de Nederlandse zelfstandig Europarlementariër en voorheen FvD’er Rob Roos.
De FDF verwachtte duizenden tractoren en actievoerders maar de opkomst bleek minder dan verwacht. Op X melde de politie 500 tractoren en 1200 betogers te hebben geteld rondom het Heizelpark. Volgens de Europese Groenen komt dit door het extreemrechtse karakter van de organisatie.
De grootste landbouworganisaties van Europa hebben namelijk geweigerd om deel te nemen. Copa-Cogeca, de belangrijkste landbouwlobby, had laten weten niet aanwezig te zijn. Volgens euobserver stelde de Nederlandse boerenvereniging LTO, met 35.000 leden, dat het lobbyen boven protesteren prefereert en daarom niet deelnam aan de actie. Ook de Italiaanse boerenorganisaties Coldiretti en Confagricoltura hebben de uitnodiging afgewezen vanwege kritiek op de extreemrechtse bewegingen. De Deutscher Bauernverband, die 90 procent van de Duitse boeren vertegenwoordigt, zal niet deelnemen aan het protest. COAG, de grootste boerenorganisatie in Spanje, kondigde op dat haar leden op 4 juni niet zullen deelnemen.
Bas Eickhout, lijsttrekker van de Europese Groenen, verklaarde: “We feliciteren de reguliere boerenorganisaties met hun besluit om weg te blijven van dit extreemrechtse evenement. Extreemrechts heeft boeren wijsgemaakt dat Europa en de Green Deal de schuld zijn van hun problemen. Een klein segment van de boeren heeft deze leugens overgenomen en sluit zich aan bij extreemrechts. Wij willen samenwerken met alle boeren die binnen de democratische kaders opereren. Wij bieden echte oplossingen, zoals het aanpassen van de situatie waarin 80% van de Europese subsidies naar de 20% rijkste boerderijen gaat. We staan open voor dialoog met de reguliere boerenbonden, maar zeker niet met de extreemrechtse activisten die vandaag in Brussel aanwezig zijn.”
Op 30 mei organiseerden progressieve boeren een evenement in Brussel om de diversiteit van meningen binnen de landbouwbeweging te benadrukken. De grassroots beweging van kleine boeren, Via Campesina, zei toen: “Het opgeven van de Green Deal kan de problemen van de Europese boeren niet oplossen, maar doet juist het tegenovergestelde. Het verdedigen van voedselsoevereiniteit en fatsoenlijke inkomens voor boeren en landarbeiders vereist ambitieuze beleidsmaatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken en de biodiversiteit te bevorderen (…) Enkele dagen voor de Europese verkiezingen maken wij ons zorgen dat deze situatie zal worden gebruikt door groepen die geen concrete voorstellen hebben om de problemen van boeren aan te pakken, maar die de zorgen van boeren gebruiken om hun eigen politieke belangen door te drukken.”