Ga naar de inhoud

Varoufakis: Dijsselbloem is een onbetrouwbare intellectuele lichtgewicht

De voormalige Griekse Minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft in een interview met de Spaanse krant El País fel uitgehaald naar de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem. Niet alleen is Dijsselbloem een intellectuele lichtgewicht, hij is ook nog eens een leugenaar.

2 min leestijd

(Oorspronkelijk verschenen op weblog krapuul.nl)

Op de vraag hoe zijn relatie met Dijsselbloem was, antwoordt Varoufakis: “Het is niet mogelijk een relatie te onderhouden met Dijsselbloem. Niet alleen omdat hij een intellectuele lichtgewicht is, maar ook omdat hij onbetrouwbaar is. Zo koos hij er bijvoorbeeld voor tegen mij te liegen over de procedures binnen de Eurogroep.  Het is één ding met de voorzitter van de Eurogroep van mening te verschillen, het is nog even iets anders wanneer hij je leugens vertelt over belangrijke procedures”.

Varoufakis’ kritiek op Dijsselbloem is des te opmerkelijker omdat hij wél met respect spreekt over de Duitse Minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.  Er waren en zijn fundamentele meningsverschillen tussen Varoufakis en Schäuble, maar er was óók sprake van wederzijds respect en de discussies met Schäuble waren intellectueel interessant, heel anders dan de discussies met lichtgewicht Jeroen Dijsselbloem.

Overigens is Varoufakis van mening dat de overeenkomst tussen Griekenland en de EU onhoudbaar is: “Dit programma is ontworpen om te falen. En dus zál het falen.  Het is moeilijk voor een architect een gebouw te ontwerpen dat niet om zal vallen. Het is daarentegen heel eenvoudig een gebouw te ontwerpen dat om zal vallen. Het is ontworpen om te falen, omdat – laten we eerlijk zijn – Wolfgang Schäuble niet geïnteresseerd is in een programma dat werkt. Schäuble heeft categorisch tot uitdrukking gebracht dat hij de eurozone opnieuw wil ontwerpen en onderdeel van dat nieuwe ontwerp is een Grexit…”.

Uiteindelijk is Griekenland in Varoufakis’ ogen maar een kleine speler. Het uiteindelijke doel is het disciplineren en onder het neoliberale juk brengen van de grote Europese naties, met name Frankrijk: “Parijs is de grote prijs. Het is de uiteindelijke bestemming van de trojka. Een Grexit wordt gebruikt om Parijs, Madrid en Rome zoveel angst aan te jagen dat ze instemmen (met de plannen van de trojka).” 

Het volledige interview is te lezen op het blog van Yanis Varoufakis. Zéér aanbevolen.

Noot: vanochtend (3 augustus, GI) ging de beurs in Athene voor het eerst in 5 weken weer open. Ze verloor onmiddellijk ruim 22%.