Ga naar de inhoud

UK 9 november: stakers en studenten op straat

Op 9 november deden twee verschillende maatschappelijke sectoren die doelwit zijn van de bezuinigingen door de regering, een poging de straat op te gaan. Het betrof bouwvakkers, met name elektriciens, die zich afzonderlijk van de reguliere vakbond hadden georganiseerd omdat die laatste akkoord was gegaan met hervormingen die sterk in hun nadeel zijn. En studenten, vanwege de bekende bezuinigingen. In beide gevallen werden ze ‘begeleid’ door een overmacht aan politie. Die moest voorkomen dat ze tot directe over zouden gaan, maar vooral ook (zoals uit onderstaand filmverslag blijkt) dat ze samen zouden komen om gezamenlijk op te trekken.

2 min leestijd
sparks2013-medium

Verslag van de dag op Indy-London.

Anarchistische voorbeschouwing.

Eerder schreef Mathijs van de Sande een verslag van de studentendemonstratie op de website van doorbraak. Daarin wordt vermeld dat de studenten af en toe staan te juichen bij een bouwplaats, naar ‘echte arbeiders’. Het verslag vermeldt echter niet dat tegelijkertijd een demonstratie van die ‘echte arbeiders’ gaande is, met mede als doel om de twee bij elkaar te laten komen (en dat weten veel studenten).

 

Politie weet dit, bewust, te verhinderen.

 

{youtube}RUaA3dBuZWs{/youtube}

 

polnov9De ‘echte arbeiders’ waren voor een deel opstandige elektriciens die verenigd zijn in de Sparks (‘vonken’). Ze koesteren een haat-liefde verhouding met de reguliere bonden, die hervormingen en loonsverlagingen hebben geaccepteerd waar ze niet mee willen instemmen. Een specifieke strijd die ze leveren, waarover je ook beelden ziet in de film, gaat over het fenomeen ‘blacklisting’. Arbeiders die bekend staan omdat ze opkomen voor arbeidersrechten, worden niet aangenomen bouwbedrijven geven gegevens over dergelijke lastpakken aan elkaar door en houden lijsten bij van mensen die niet aangenomen moeten worden.

 

Ook taxichauffeurs voerden die dag overigens nog actie

en UkUncut maakte gebruik van het feit dat de politie elders bezig was om het podium te bestormen bij een toespraak van de hoofd belastingen van het land

 

Filmpje van een actie tegen blacklisting bij bijeenkomst bouwondernemers

 

Weblog over blacklisting

 

Overzicht analyse politieoptreden op 9 november

 

Analyse: Waarheen nu?

n9-anachist-bloc