Ga naar de inhoud

Uitslag ‘Ergste EU Lobbyisten’-prijs 2010, Stop de bedrijfsprivileges!

Friends of the Earth Europe (http://www.foei.org), Corporate Europe Observatory (http://www.corporateeurope.org), Lobbycontrol (http://www.lobbycontrol.de) en Spinwatch (http://www.spinwatch.org) maakten op 2 december 2010 de uitslag bekend van de ‘Ergste EU Lobbyisten’-prijs 2010 (‘Worst EU Lobbyists’ Award 2010). Tegelijk deden ze (weer) een dringend beroep op de Europese Comissie om ‘big business’ zijn de bevoorrechte positie te ontnemen waar het gaat om toegang tot de Commissie en haar ambtenaren. Hieronder een vertaling van hun persbericht.

4 min leestijd
Placeholder image

WORST EU LOBBYISTS 2010 BEKENDGEMAAKT: RWE, Goldman Sachs en ISDA

Persbericht
Donderdag 2 december 2010
website: http://www.worstlobby.eu

Brussel, 2 december 2010 – RWE (kern-. kolen- en aardolie-centrales), Goldman Sachs (investeringsbank en ‘securities’-firma) en ISDA (derivaten-lobbygroep) viel de dubieuze eer te beurt beneoemd te zijn tot ‘Worst EU Lobbyists’ van 2010. De resultaten uit de categorie ‘klimaat’ en de categorie ‘financiën’ van de Worst EU Lobbying Awards 2010 [1] werden vandaag bekendgemaakt tijdens een ceremonie op de stoep van het ISDA-kantoor in Brussel.

Burgers uit heel Europa namen deel aan de openbare onlineverkiezing voor de meest geschikte ‘klimaat’- en ‘financiën’- kandidaten. De kiezers lieten daarbij Eurocommissaris voor transparentie en ethiek, Maroš Šefčovič, duidelijk weten dat ze vinden dat een grote schoonmaakaktie in de Brusselse lobby-scene hoogstnoodzakelijk is, en dat het tijd wordt dat de Europese Commissie het publieke belang boven het commerciële belang van grote ondernemingen stelt [2].

De winnaar in de ‘klimaat’-categorie [3] was de Duitse energiereus RWE met 58% van de stemmen. RWE was genomineerd wegens zijn ‘groene’ claim terwijl het een lobby voert om zijn vuile kolen- en aardolie centrales open te houden. BusinessEurope – genomineerd wegens zijn aggressieve lobby tegen effectieve klimaat-aktie in de EU terwijl het juist beweert klimaataktie te ondersteunen – werd tweede (24% van de stemmen). En Arcelor-Mittal, de “fat cat” van de staalindustrie eindigde op de derde plaats (18% van het totaal aantal stemmen).

Nina Katzemich, zei namens de organisatoren van de Worst EU Lobbying Awards 2010: “Deze prijzen laten zien dat mensen in heel Europa genoeg hebben van misleidende lobbypraktijken die grote ondernemingen gebruiken wanneer het aan komt op klimaatregulering. RWE zegt groen te handelen, maar het bedrijf heeft alles op alles gezet om zijn vuile energiecentrales open te houden met als doel winst te kunnen maken ten koste van het publieke belang. Indien de Europese Commissie het aanpakken van klimaatverandering serieus neemt, moet het stoppen om alleen maar te luisteren naar de ondernemingen. In Cancún kan de Commissie een nieuwe start maken…

Goldman Sachs en derivaten-lobbygroup ISDA waren in de ‘financiën’-categorie [4] genomineerd wegens aggressief lobbyen ter verdediging van hun ‘financiële massadestructiewapens’. Zij wonnen het concours met 59% van het totaal aantal stemmen. De Royal Bank of Scotland werd tweede met 23% – genomineerd wegens zijn geheime lobby in Brussel en wegens misbruik van contacten binnen de departementen. De ‘hedge funds’- en ‘private equity’-lobbygroupen AIMA en EVCA belandden op de derde plaats (18%) en waren genomineerd wegens hun misleidende lobby om regulering van schadelijke speculatie in de financiële sector te blokkeren.

Paul de Clerck, ook een van de woordvoerders van de Worst EU Lobbying Awards 2010, zei: “Ondanks de weergaloze crisis die op de financiële ineenstorting volgde, gaan de grote banken en investeringsfirma’s gewoon door met hun intensieve lobby gericht op het vertragen en ernstig verzwakken van de noodzakelijke wettelijke hervormingen. Terwijl mensen wereldwijd lijden onder de ernstige gevolgen van de crisis, houden de ondernemingenlobbyisten alle maatregelen tegen die de enorme winstgevendheid van de banken zou kunnen inperken. Dit is niet acceptabel. We roepen de Europese Commissie daarom op om een eind te maken aan de bevoorrechte toegang die wordt verleend aan grote ondernemingen, bijvoorbeeld door het beperken van hun toegang tot de Europese adviesgroepen voor de toekomstige financiële wetgeving.”

De prijzen zijn onderdeel van een lopende campagne om smerige lobbytaktieken en bevoorrechte toegang die invloed hebben op het EU-besluitvormingsproces openbaar te maken en te bestrijden. Meer informatie over de genomineerden van 2010 en voor toekomstige ontwikkelingen op dit gebied, zie: WorstLobby.EU

Foto’s van de prijsuitreiking zijn te vinden op Flickr
(einde persbericht)

Meer over het verplichte lobbyregister en ‘draaideur-commissarissen’, zie:
– “Ten steps towards ending corporate lobbying privileges and secrecy,” ALTER-EU, 1 juni 2010.
– “EU lobby register blasted as wildly inaccurate,” EU Observer, 29 september 2010.
– “Wallis MEP: EU budget ‘must respect difficult times’,” EUractiv, 4 november 2010.
– “EU officials’ Lobby-Machinery,” EU Chronicle, 10 november 2010
– “‘Revolving doors’ scandals force commission to overhaul code,” EU Observer, 11 november 2010.
– “Campaigners call for halt to ‘privileged access’ to EU,” The Parliament, 2 december 2010.

Noten:
[1] De Worst EU Lobbying Awards 2010 worden georganiseerd door Friends of the Earth Europe, Corporate Europe Observatory, Lobbycontrol en Spinwatch. Voor meer informatie over de organisatoren en hun partnerorganisaties, zie de website WorstLobby.EU
[2] Bijna 8000 kiezers stuurden Eurocommissaris Maroš Šefčovič het volgende bericht: “The firms and lobby groups nominated for the Worst EU Lobbying Awards 2010 have been able to undermine EU policies for combating climate change and regulating the financial sector. We urge you to take the necessary steps to ensure that the European Commission puts the public interest above the commercial interests of large companies.
[3] De ‘klimaat’-categorie werd ondersteund door het Climate Action Network-Europe, Oxfam en de World Development Movement.
[4] De ‘financiën’-categorie werd ondersteund door ATTAC en de World Development Movement.