Ga naar de inhoud

Uber & co in problemen in Zuid Korea

Taxichauffeurs in Zuid-Korea zijn massaal in actie gekomen tegen de opkomst van Uber en andere ‘ridesharing services’ die hun werk wegkapen. De daad van een van de taxichauffeurs die zichzelf in brand stak, was cruciaal bij de actiegolf die nu is losgebarsten.

1 min leestijd

(Foto Wayne S. Grazio, cc/flickr, protest bij Uber-kantoor in San Diego in 2016)

In het filmpje dat hieronder ‘embedded’ is, wordt een en ander uitgelegd en in beeld gebracht.

{youtube}2YFZszdAcsA{/youtube}

Het filmpje laat uiteindelijk ook mensen aan het woord die voorstander zijn van ridesharing-bedrijven en de schuld van de slechte omstandigheden van de chauffeurs legt bij de taxibedrijven die teveel geld in zouden houden. Alsof die taxichauffeurs niet slim genoeg zouden zijn om de juiste schuldige te zien. Het doet twijfelen aan de herkomst van de nieuwsbron, die kennelijk enorm gelooft in ‘de vrije markt’.

Zie ook een verslagje op euronews waar vermeld wordt dat Uber zelf in Zuid-Korea in 2015 de deuren moest sluiten na massaal protest van taxichauffeurs. Het huidige protest betreft dan ook vooral andere vergelijkbare bedrijven, zoals Kakao Carpool. Het probleem is bekend, en speelt ook ‘bij ons’: reguliere werknemers hebben allerlei investeringen en kosten moeten maken en worden geacht allerlei diploma’s en voorschriften te voldoen. Dan worden ze ineens door freelancers die allerlei kosten besparen (en zichzelf uitbuiten) uit de markt geprijsd.