Ga naar de inhoud

Tweede Kamer tegen winst maken op drinkwater

Een overgrote meerderheid van het Nederlandse parlement wil een verbod op het winstmaken op drinkwater.

2 min leestijd
Placeholder image

De drie grote kamerfracties (PvdA, CDA en VVD) eisen een verbod op de betaling van dividend door waterleidingbedrijven. Het gaat om een publiek goed, waarop geen winst gemaakt mag worden. De twee regeringspartijen willen dit als verbod vastleggen in de nieuwe drinkwterwet.

Dit blijkt uit berichtgeving in de Volkskrant van vandaag. Dinsdag had dezelfde krant de uitslag van een eigen onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat water “onnodig duur is” omdat waterleidingbedrijven jaarlijks dividend uitbetalen aan aandeelhouders. “Klanten van waterbedrijven zonder winstoogmerk zien de prijs juist dalen”.

“Het afgelopen jaar keerden de waterbedrijven voor 51 miljoen euro aan dividend uit aan de aandeelhouders, veelal gemeenten en overheden. De waterbedrijven Evides en Vitens keren de meeste dividend uit. Voor de bestaande aandeelhouders moet een overgangsregeling worden gemaakt, vindt CDAer Van Lith.”

Merkwaardig genoeg vindt de SP als een van de weinige partijen dat een verbod te ver gaat. De partij wil alleen een maximum op de hoogte van de winstuitkering instellen.

Elektriciteit

Nu we het toch over beleid over (voormalige) nutsvoorzieningen hebben: Greenpeace heeft een uitvoerig rapport (samenvatting, pdf) gepubliceerd met aanbevelingen voor hoe Nederland binnen korte tijd een schone en klimaatveilige energievoorziening kan krijgen. Zie het persbericht erover. Volgens dat scenario zou Nederland in 2050 nog maar de helft van de energie verbruiken ten opzichte van 2000. Om dat te bereiken zou er door de overheid een luttele 200 miljoen euro extra moeten worden besteed, hetgeen door alle besparing op energieverbruik makkelijk gecompenseerd wordt.

Voor wie dat niet snel genoeg is, of de komende regering niet vertrouwt is er nog goed advies van WISE. Deze anti-kernenergieorganisatie heeft een nieuwe website in het leven geroepen waarop u alle informatie kunt vinden over aanbieders van groene stroom. Opdat u de de beste kunt kiezen, en niet onverhoopt toch een viespeuk loopt te spekken.

En dan moeten we niet vergeten volgende week die boeven van de Wereldbank te stoppen die met Shell en ABN-Amro een conferentie in de Amsterdamse binnenstad organiseren.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)