Ga naar de inhoud

Twee doden bij arbeidsonrust Mexico

De arbeidsonrust in de mijnbouw en metaalsector in Mexico neemt toe. Afgelopen donderdag vielen doden bij de ontruiming van een bezette fabriek.

2 min leestijd
Placeholder image

Arbeiders van de staalfabriek Sicartsa in de Mexicaanse deelstaat Michoacan zijn afgelopen donderdag, 20 april zeer gewelddadig ontruimd door zo’n 600 ME-ers. Dit gebeurde een dag nadat de rechter de bezetting van de fabriek onrechtmatig had verklaard. De arbeiders waren in staking gegaan en hielden de fabriek al drie weken bezet. De actie was begonnen uit solidariteit met een vakbondsleider, Napoleon Gomez, die door de regering afgezet werd op beschuldiging van verduistering van geld. Eerder waren elders in het land al duizenden mijwerkers in staking gegaan om dezelfde reden. Het conflict begon nadat in februari bij een ongeluk in een mijn 65 mijwerkers om het leven gekomen waren. Vakbonden beschuldigen de overheid en de mijbouwbedrijven ervan slechte veiligheidsvoorzieningen te hebben, en traagheid bij reddingswerkzaamheden.

De ontruiming van de Sicartsa-fabriek geschiedde zeer gewelddadig. Zo’n 1000 arbeiders boden de ME ruim vijf uur stand en gooiden onder andere met brandbommen en staken auto’s in brand. De politie schoot twee demonstranten dood en veertig van hen raakten gewond, sommigen zwaar. Vakbonden leggen de schuld bij de regering Fox. Ook de Amerikaanse vakbondskoepel AFL-CIO legt de schuld voor de escalatie bij de regering.

Commerciele media als Reuters merkten in hun verslag van de ontruiming op, dat ondanks de ontruiming de fabriek nog steeds niet beschikbaar was voor de eigenaar: de arbeiders houden de toegangswegen nog steeds geblokkeerd. Ook de kopermijn La Caridad (van het concern Grupo Mexico) is dicht door staking, hetgeen de internationale koperprijs heeft doen stijgen.

Meer nieuws bij de Mexico-berichten van Labourstart

Een bericht van de BBC over de ontruiming.

Indymedia Mexico

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)