Ga naar de inhoud

Trump voor de Bijl?

Als we sommige Washington insiders mogen geloven, gaat het nu snel met het begin van het einde van Trump en zijn bende. Wat hem dan de nek zou kosten, zijn niet zozeer vermeende connecties met Poetin die behulpzaam zouden zijn bij het behalen van de winst in de verkiezingen (in de VS). Want daar zijn tot dusver helemaal geen bewijzen voor. Waar het veel eerder om zou gaan zijn allerhande malversaties en illegale financiële transacties, die dan weer te maken zouden (kunnen) hebben met het bevorderen van pro-Russische kandidaten in Oekraïne of andere wederdiensten.

4 min leestijd

Helaas gaat de show die de door Trump plotseling en klunzig ontslagen FBI-chef James Comey had gepland voor deze (dinsdag) nacht niet door. Eerder had deze verklaard dat als hij voor de parlementaire onderzoekscommissie zou getuigen, hij dat openbaar wilde doen en met lopende camera’s, terwijl de republikeinen het graag achter gesloten deuren hadden gehouden. Maar die sessie is nu ‘resceduled’ naar later.

Wie vandaag (dinsdag) wel openbaar de lucht in gaat is Sally Yates, de ook al door Trump ontslagen minister van Justitie. Om 8 uur (eastern time, dus 6 uur later hier: 02.00 uur in de ochtend/nacht) op CNN. Ze zal het niet mogen hebben over ‘classified information’ maar we mogen vuurwerk verwachten want ook zij is woest op de oranje brulboei.

Het lijkt er haast op dat Trump het er om doet. Sommige deskundologen houden dat ook voor een waarschijnlijke optie, dat Trump er zelf de brui aan geeft. Bijvoorbeeld in het interview in de Financial Time afgelopen zaterdag met de sociologe Joan Williams, die uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar de ‘White Working Class’ en waarom die Trump steunt (White Working Class: Overcoming Class Cluelesness in America). “I think Trump is having no fun, and for someone as narcissistic as Trump this is a major life issue”.

Nadat Trump plotseling zonder eerst met het slachtoffer (of zijn eigen adviseurs) te communiceren FBI-hoofd Comey de laan uitstuurde, en daarna los ging met dreigtweets, ging hij door met schandalen veroorzaken door de Russische minister van Buitenlandse Zaken zware staatsgeheimen te verklappen. Het resultaat was onder andere dat ook in zijn eigen partij de weerstand tegen hem weer drastisch groeide. Volgens sommigen zou dat alleen al een afzettingsproces in het parlement mogelijk maken. Het hangt er dan alleen nog van af hoeveel republikeinen het aandurven om hun eigen man af te vallen.

Maar tussendoor was er nog een mysterieuze inval van de FBI in een campagne-kantoor van de Republikeinse partij in Annapolis. Er zijn nu twee theorieën over de achtergrond van de inval. Het zou te maken kunnen hebben met onderzoek naar een frauderende lokale republikeinse politicus (Ken Cuccinelli). Maar anderen vonden het waarschijnlijker dat er – eventueel naar aanleiding van het ontslag van Comey twee dagen eerder – snel gehandeld moest worden om te voorkomen dat er sporen verdoezeld werden die te maken hadden met zaken die wel degelijk direct Trump aangaan. Onderzoeksjournalisten gingen wroeten en vonden merkwaardige connecties met Steve Bannon. U weet wel, die extreemrechtse mediaknul die door de steenrijke Wallstreet speculant Robert Mercer in het zadel werd geholpen. De sporen lopen naar Cambridge Analytica. Waarover u – en waarschijnlijk waren we daarmee de eerste in het Nederlands – eerder op globalinfo kon lezen.

In ieder geval is dat de hoek waar vermoedelijk de hete kolen zitten. Het gaat dan om nauwe medewerkers van Trump: Paul Manafort, Roger Stone en de verdwenen adviseur Carter Page. Dat zijn de namen die er deze dagen toe doen.

Een ander spoor, wellicht hiermee verbonden, is een van de casino’s die Trump in bezit heeft gekregen (de Taj Mahal in Atlantic City) en die vermoedelijk gebruikt werd voor het witwassen van geld, althans, dat is een vermoeden waar onderzoek naar gedaan zou worden.

Ere wie ere toekomt en wat ook in de VS tamelijk veel rondgaat is de uitzending van Zembla over Trump’s financiële malversaties.

Nu maar hopen dat Trump niet kiest voor de klassieke vlucht naar voren voor bedreigde regeringsleiders: oorlog.

Terwijl de comedy shows wereldwijd gouden dagen doormaken en het optreden van deze regering van het machtigste land op aarde allerminst saai te noemen is, is het ook levensgevaarlijk. We zouden inderdaad zomaar in een escalerende oorlog terecht kunnen komen omdat de vastgoedmagnaat een bevlieging krijgt. Maar ook binnenlands zullen de gevolgen enorm zijn als het tot een echte politieke crisis komt. Een deel van de extreemrechtse achterban van Trump is al geheel hysterisch bezig, en zal dan bloed willen zien.

Om toch positief te eindigen, zijn er interessante beelden (met dank aan sub.media) uit Minneapolis and St. Paul, waar het onsmakelijke klupje fascisten uit de alt right hoek geblokd wordt door antifascisten, en dat samen doet met Trump-aanhangers. Waarschijnlijk het beste antwoord op pogingen om racisme in de VS tot hysterische hoogtes aan te wakkeren.

{vimeo}216810119{/vimeo}