Ga naar de inhoud

Trotseer de uitzonderingsstaat

Begin deze maand schreef ik op deze site over de mogelijkheid van het uitroepen van de uitzonderingsstaat in Nederland. Dat zou met een ‘pennenstreek’ voltrokken kunnen worden. Frankrijk heeft laten zien hoe snel dat in het ‘echt’ gaat: in een ommezien is het voor elkaar.

5 min leestijd

(Door Thom Holterman, oorspronkelijk verschenen op Libertaire Orde)

En natuurlijk is daar een jezuïtisch argument voor bedacht door de Franse minister van Binnenlandse zaken: ‘De uitzonderingsstaat is niet het tegendeel van de rechtsstaat, maar zijn schild’ (de minister letterlijk geciteerd in het Franse dagblad Le Monde van 20 november 2015). Neen, de uitzonderingsstaat is de binnenste kern van de staat. Het is te zien als een ui: de buitenste schil ervan vormt de rechtsstaat, pel die ui uit, dan wordt daarbinnen de uitzonderingsstaat aangetroffen. De rechtstatelijke schil is met de schillenboer mee gegeven…

Het een en ander wordt duidelijk wanneer men de oproep in het Franse dagblad Liberation van 24 november 2015 leest (hieronder in vertaling opgenomen). De kop luidt ‘Trotseer de uitzonderingsstaat, manifesteer op 29 november aanstaande’. Een collectief weigert namelijk de straat over te laten aan politie of leger en het roept op om te demonstreren tegen de poppenkast van de Parijse klimaattop COP21 (op Place de la République in Parijs), dit tegen een verbod van de regering in om die demonstratie te houden. Het uitroepen van de uitzonderingsstaat, zo blijkt, dient een ander doel dan waarvoor die is ingesteld. Wees er op bedacht: dat kan ook in Nederland gebeuren!  

Demonstratie

Manifestatie Anti-COP21

Volgens de organisatoren ging het 10 000 zieke longen; volgens de politie om 2000 gezonde longen.

Hier onder de oproep overgenomen uit Libération [vertaling thh]:

Trotseer de uitzonderingsstaat

Het zou niet lang duren om te begrijpen, dat de noodtoestand die [in Frankrijk] voor drie maanden is uitgeroepen, niet beperkt zou blijven tot het beschermen van Franse volk tegen nieuwe aanslagen. Afgelopen weekend werd voor een groot deel van de stad Sens (Yonne) de avondklok ingesteld, zonder duidelijk verband met de aanslagen. Het ging om het doorzoeken van een appartement. De huurders ervan bleken uiteindelijk niet zo vreesaanjagend, zodat deze ‘collectieve straf’ niet was te rechtvaardigen. [1]

Verder is op te merken dat van de 1072 in de haast gepleegde nachtelijke invallen, ondernomen door de prefecten buiten elk juridisch kader om, minder dan een op de tien invallen in voorlopige hechtenis resulteerde. En in Nice raakte een zesjarig meisje gewond tijdens een politieoptreden: de politie forceerde ‘s nachts de verkeerde deur. Afgelopen zondag werd in de Loire-Atlantique een karavaan van 200 fietsers, begeleid door 5 trekkers, geblokkeerd door de politie. Het politieoptreden had tot doel de fietsers af te raden om naar Parijs te gaan voor de COP21. Het leert dat de overheid zonder enig voorbehoud stappen onderneemt, die gisteren nog alleen door extreemrechts werden voorgesteld. De kranten verzekeren ons: peilingen bevestigen de massale bijval van de Fransen met deze uitzonderingsstaat wat zonder voorbeeld is in vijftig jaar tijd. [2]

Dit is een overwinning voor Daesh om met minder dan een dozijn personen de Staat te bewegen de ergste reactionaire reflexen te vertonen. Dit is een overwinning voor Daesh om een algehele ondertoezichtstelling van de gehele Franse bevolking te hebben veroorzaakt.

Op zondag 29 november is een grote demonstratie gepland in de straten van Parijs om druk uit te oefenen op de wereldleiders, in wie niemand vertrouwen heeft dat zij met een ​​oplossing voor de opwarming van de aarde zullen komen. Honderdduizenden mensen worden verwacht in heel Europa. De Eerste minister van Frankrijk, Manuel Valls, die slim genoeg is om het belachelijke karakter door te hebben van de overeenkomsten die uit COP21 zullen komen, vreest deze manifestatie zeer. Hij heeft dus besloten die te verbieden onder het voorwendsel dat de menigte het doelwit van een aanslag kan zijn. Zou Valls met vuur spelen als hij de Fransen zou toestaan hun leven te laten riskeren om massaal hun kerstinkopen te doen? Hij neemt in ieder geval drastische maatregelen: zij die zich zouden willen manifesteren, lopen het risico van zes maanden gevangenisstraf. Gaat Valls ons in de gevangenis opsluiten om ons te beschermen tegen aanslagen?

We weten dat ons voornemen in de huidige omstandigheden moeilijk is om te verwerken. Sinds tien dagen worden ons via de televisie tot vervelens toe de grootsheid van de Franse ‘waarden’ voorgehouden. We nemen dit letterlijk. Als er zoiets als een Franse waarde is, dan is dat op zijn minst al gedurende twee eeuwen: het weigeren de straat toe te vertrouwen aan het leger of de politie. De mobilisatie ter gelegenheid van COP21 is een belangrijk punt en wij accepteren niet dat de regering de angst manipuleert om ons te verbieden te demonstreren.

Wij roepen op om zondag 29 november de noodtoestand trotseren en elkaar te ontmoeten om 14.00 uur op Place de la République (Parijs).

Het collectief

Kiewen

Alles komt op de een of andere dag weer in orde.

Sinds ik kieuwen heb, heb ik geen last meer van mijn longen.

 

Aanvulling:

[ 1 ] Voor het artikel in Libération klik HIER, voor het verschijnsel uitzonderingsstaat, klik HIER.

[ 2 ] In de oproep van het collectief is er sprake van dat er op 29 november een massale demonstratie is georganiseerd tegen CPB21 (en een grote demonstratie op 12 december, de dag waarop COP21 afsluit). Daartoe hebben 130 organisaties zich tijdelijk verenigd in Coalitionclimat21.org.

In Montreuil wordt op 5 en 6 december een ‘Village mondial alternatives’ georganiseerd door Alternatiba en Village-mondial-alternatives. Alternatiba heeft deze zomer door heel Frankrijk fietstochten georganiseerd in het kader van de politieke discussie over het klimaat en de zin en onzin van COP21.

[Cartoons ontleend aan Charlie Hebdo nummer 1218, 25 november 2015 waaruit ook een deel van de informatie afkomstig is.]