Ga naar de inhoud

Trein Gorleben vroeg op gang?

Naar verluidt willen de autoriteiten de trein naar de hel als op woensdag middag laten beginnen te rijden uit de opwerkingsfabriek in La Hague in Bretagne. Als de trein dan flink door zou rijden, kan die al op vrijdagavond in Dannenberg aankomen, en het afval zaterdag vroeg het laatste stuk over de weg naar Gorleben vervoerd worden. Kennelijk denken de autoriteiten daarmee de demonstranten te slim af te zijn.

3 min leestijd
castor

 

Zoals eerder gemeld , zijn er echter ook actiekampen en blokkades bij het begin in Frankrijk  en over de grens in Zuid-Duitsland  

Mogelijke routes van de trein:  

Tegenstanders van het atoomprogramma roepen op om vroeger naar de kampen in het Wendland te komen, bij voorkeur al op donderdag (maar vrijdag of zaterdag is ook welkom). Voor buitenlandse of onervaren activisten zijn speciale ontvangst- en begeleidingsteam.

Gorleben, waar het afval uiteindelijk heen moet, ligt vlak onder Hamburg, op zo’n 250 km van de Nederlandse grens.

Evenals vorig jaar wordt er ook weer opgeroepen om georganiseerd te komen ‘Schottern‘  . Een van de kampen waar dat vandaan zou gebeuren, bij Dahlenburg, is echter illegaal verklaard. Dat wordt nu juridisch aangevochten en men trekt zich er überhaupt niet zoveel van aan (maar geeft de politie wel de gelegenheid om zo’n kamp aan te vallen en te ontruimen). Er zijn nog allerlei andere kampen in de omgeving van Dannenberg, en het gehele dorp Metzingen, dus alle huizen en boerderijen, heeft zich tot actiekamp verklaard. (verder overzicht hier)
Ook sommige cafes en hotels in de stad Dannenberg zullen 24 uur open zijn voor demonstranen om zich op te warmen “ook als ze niets bestellen”, de thee zal gratis zijn.

De traditionele startdemonstratie is zaterdag gewoon om 12.30 uur in Dannenberg. Ervoor en na zijn er overal in de omgeving speciale verzetsprogramma’s. Zie overzicht hier:

De gebruikelijke noodverordening voor het gebied, waardoor het verboden is om bij de rails of weg bijeen te komen, gaat pas op zaterdag 26 in.

Politie zal met 19.000 man (en een paar vrouw) ingezet worden. Een politiebond heeft gevraagd om afgelasting van het transport omdat er te hoge stralingswaardes gemeten zijn en de leden van de bond daardoor gevaar zouden lopen. Politie heeft bekend gemaakt ‘minder tolerant’ te zullen zijn tegen trekkerblokkades door boeren. Hier zie je ze in 1997 tolerant bezig (waarna die boeren ze de helikopters in gedreven hebben).

Voor snelle updates van nieuws: http://www.castorticker.de/

Overigens was verleden jaar tijdens de acties gsm-communicatie grotendeels onmogelijk (gemaakt?) in het gebied. Er is vaak een radiozender in de lucht (fm, legaal, neem een ontvangertje mee dus: In de ether: Lüneburg 95,5 MHz Uelzen   88,0 MHz Wendland und weit darüber hinaus: 89,7 MHz
Als live stream: http://linksunten.indymedia.org/node/49861
http://www.freie-radios.net/serie/castor2011

———————

Meer informatie:

http://www.gorleben-castor.de
http://www.bi-luechow-dannenberg.de
http://www.contratom.de
http://www.x-tausendmalquer.de
http://www.widersetzen.de
http://www.castor-schottern.net
http://www.castor-suedblockade.de
Eerdere berichten in Nederlands https://www.globalinfo.nl/tag/gorleben/