Tomatenplukkers VS naar Ahold-vergadering
Tomatenplukkers en mensenrechtenorganisaties VS: ‘Ahold participeer NU in het Fair Food Programma in de VS!’
(Oorspronkelijk verschenen op Supermacht.nl)
De Coalition of Immokalee Workers roept Ahold op om zonder dralen deel te nemen aan het Fair Food Programma. Zijn ‘Puur & Eerlijk’-producten kunnen niet verhullen dat Ahold geen eerlijk spel speelt met de duizenden werkers in de tomatenvelden van Florida. Tijd om de hoogste en meest intensief gecontroleerde mensenrechtenstandaard binnen de tuinbouwindustrie in de VS te accepteren. De CIW komt op 14 april naar Den Haag (ISS) en op 16 april naar Amsterdam (Ahold jaarvergadering).
Persverklaring Coalition of Immokalee Workers (8 april 2014, Immokalee)
De ‘Coalition of Immokalee Workers’ (CIW) en mensenrechtenorganisaties uit de VS roepen Ahold op om zonder verdere vertraging deel te nemen aan het Fair Food Programma (FFP) in de VS. Op de schappen van Albert Heijn worden aan Nederlandse consumenten ‘Puur & Eerlijk’ producten aangeboden. Maar Ahold speelt geen eerlijk spel met de duizenden werkers in de tomatenvelden van Florida, waar het bedrijf weigert om mee te doen met het FairFood-programma (FFP). Het FFP komt voort uit een samenwerking tussen landarbeiders en tomatentelers in Florida en retailers waaronder McDonalds en Walmart en staat voor de hoogste en meest intensief gecontroleerde mensenrechtenstandaard binnen de tuinbouwindustrie in de VS.
Het FFP is een baanbrekende samenwerking die lof heeft verkregen van mensenrechtenwaarnemers, van de Verenigde Naties tot het Witte Huis, om zijn unieke succes in het elimineren van schendingen van arbeidsrechten. Door zich te verbinden aan het FFP ondersteunen deelnemende corporaties menselijker arbeidsnormen bij hun tomatenleveranciers in Florida en nemen zij uitsluitend nog af van diegenen die voldoen aan deze hogere normen, waaronder werken met de gewenste tijdklokken, gezondheid- en veiligheidsbescherming en een zero tolerance-beleid naar slavernij en seksuele intimidatie. Belangrijk is dat deelnemende retailbedrijven ook een “penny-per-pound” premie betalen die wordt doorgegeven via de supply chain en aan de werknemers wordt doorbetaald door de telers.
Ahold heeft in tegenstelling tot Walmart en andere retailers tot nu toe geweigerd dit programma te steunen. Nederlandse mensenrechtenactivist Rob Bleijerveld die de activiteiten van retailers nauw en kritisch volgt op zijn toegewijde webportaal ‘Supermacht’ stelt dat: “Indien Ahold blijft weigeren om de stem van de veldwerkers in zijn keten te accepteren, riskeert het bedrijf imageschade en wantrouwen onder zijn klanten.”
Over de Coalition of Immokalee Workers (CIW): de CIW is een community-based landarbeidersorganisatie met het hoofdkantoor in Immokalee, Florida, Verenigde Staten; met meer dan 4000 leden. De CIW wil moderne werkomstandigheden voor landarbeiders en bevordert hun eerlijke behandeling in overeenstemming met de nationale en internationale normen inzake mensenrechten. Met zijn Fair Food Programma, gelanceerd in 2010 in meer dan 90 procent van tomatenindustrie van Florida, die een economische waarde heeft van $650.000.000 , heeft de CIW eerlijker loon, werk met waardigheid en vrijheid van dwangarbeid, seksuele intimidatie en geweld op het werk mogelijk gemaakt voor tienduizenden van de meest kwetsbare werknemers van de VS.
Giant is een van Ahold’s supermarktketens in de VS
Op 16 april 2014 om 13.00 uur, geeft de CIW een persconferentie naast de plek waar de jaarlijkse algemene vergadering van Koninklijke Nederlandse Ahold zal plaatsvinden, het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Piet Heinkade 1 in Amsterdam. De CIW zal de mondiale food retailer oproepen om nu zonder verdere vertraging deel te nemen aan het Fair Food Program (FFP) in de VS.
Op 14 april 2014 om 11.00 uur zal de CIW een bezoek brengen aan het International Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12, 2518 AX Den Haag, Nederland, en daar vertellen over het Fair Food Programma, een maatschappelijk verantwoord ondernemen-programma dat gecentreerd is rond de werknemer, marktgericht en als model erkend door de werkgroep Working Group on Business and Human Rights van de Verenigde Naties.
————————————————————————-
Voor contact en meer informatie:
CIW webpagina: http://ciw-online.org/