Ga naar de inhoud

Tientallen doden protesten Kazakstan terwijl rijkdom land naar Zuidas verdwijnt

Even snel wat flarden en links naar/over Kazakhstan van de voortreffelijke fb-groep Anarchist Film Group

1 min leestijd

26 mensen “geliquideerd”, meer dan 3000 mensen gearresteerd, Russische en Wit-Russische troepen op straat, demonstranten als “terroristen” bestempeld, mobiele telefoonnetwerken en internetplatforms “uitgeschakeld” – het harde optreden van de staat in Kazachstan.

**De hele nacht waren er explosies, politiegeweld tegen mensen, en sommige mensen hebben politieauto’s in brand gestoken, waaronder enkele willekeurige auto’s. Nu marcheren er mensen door de hoofdstraten en gebeurt er iets in de buurt van Akimat (het parlementsgebouw).” – Het laatste bericht dat we ontvingen van onze kameraad in Kazachstan, een anarcha-feministe in Almaty, kort voor 16.00 uur (Oost-Kazachstaanse tijd), voordat we het contact verloren. Verslag van Anarchist News met beelden van het protest.

Nationale Opstand in Kazachstan. Anarchistische Federatie

Kazachstan protesten: duizenden gearresteerd (Guardian)  

Beelden van France 24: {youtube}hhoVR74fb08{/youtube}

Aanvulling globalinfo:

Wat onvermeld blijft bij alle media is de rol die de Nederlandse zuidas speelt bij het wegsluizen van de opbrengsten van de olie-exploitatie in Kazakhstan.

Zie onder andere ‘De Frontlinie van Corruptie in Kazachstan ligt op de Amsterdamse Zuidas’ bij Follow the Money  (paywal, tenzij je donateur bent natuurlijk…)

Check de ‘Nederlandse’ vestigingen van het Zwitserse bedrijf Vitol voor meer.