Ga naar de inhoud

Tientallen doden per dag door repressie in Iran

Sinds de moord op Mahsa Amini is er een regelrechte opstand uitgebroken in Iran. Vrouwen weigeren massaal aan de kledingsvoorschriften van het regime te voldoen en op vele plekken in het land wordt voortdurend gedemonstreerd. Maar het regime slaat keihard terug. Er vallen dagelijks doden.

3 min leestijd

(Foto: Darfash/Wikimedia Commons, CC4.0) demonstranten tegen de moord op Mahsa Amini op de Keshavrz Boulvard in Teheran, september 2022)

De website van The Guardian meldt dat in de nacht van woensdag 16 november alleen al in de stad Izeh tenminste zeven mensen door ‘security forces’ werden doodgeschoten. Waaronder Kian Pirfalak van negen jaar oud. Naast Kian werd nog een 13-jarige jongen doogeschoten op straat.

De protesten waren de afgelopen dagen weer in felheid toegenomen omdat ook de gruwelijke repressie tegen de opstand van 2019 werd herdacht.

In het artikel op de website van The Guardian is ook een video te zien van politieoptreden in een metrostation in Teheran. Publiek is daar massaal leuzen aan het schreeuwen tegen het regime, waarna politieagenten op de menigte beginnen te schieten. Ook zijn er beelden van agenten die binnen in een metrowagon vrouwen in elkaar slaan.

Sociale media staan bol van straatbeelden waarin vrouwen zonder hoofddoek te zien zijn, die elkaar vaak blij begroeten en omhelzen. Ook populair, onder scholieren, is het afmeppen van de hoofdbedekking van langslopende geestelijken. Ook dat kan je in Iran je leven kosten…

(Verslag BBC is al van 28 oktober)

{youtube}Td6R0Yfy1fo{/youtube}

Vertegenwoordigers van het regime hebben verklaard dat de demonstraties niet meer getolereerd zullen worden, en het werk zijn van ‘buitenlandse agenten’. De repressie is enorm. Er zijn duizenden demonstranten gevangen genomen, en de eersten van hen zijn al geexecuteerd. In het Iraanse parlement waren parlementsleden aan het woord die eisten dat alle demonstranten afgemaakt zouden worden. Een grote meerderheid van dat ‘parlement’ stemde voor. (Newsweek)

Massale executie van politieke gevangenen is in Iran vaker uitgevoerd door hetzelfde regime. In 1988 werden naar schatting tussen de 5.000 en 6.000 gevangenen gedood.

Een van de gevangenen die dit lot dreigt, is de Koerdische rapper Saman Yasin.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties zijn er 14.000 mensen opgepakt sinds de protesten na de moord op Mahsa Amini – die op 16 september 2022 in een politiebureau in Teheran om het leven kwam – begonnen.

Onder de arrestanten bevinden zich Niloofar Hamedi en Elahe Mohammadi, twee journalisten die al eersten de berichten over de dood van Mahsa Amini naar buiten brachten. Volgens een verklaring van het ministerie van Inlichtingen werken zij voor de CIA.

Hier kunt u het hoofd van de ‘Revolutionaire Garde van Iran zien, die op 29 oktober aankondigt dat het de laatste dag is geweest dat er protestacties getolereerd zouden worden

In een bericht op 29 october werd geschreven dat de activistische nieuwszender HRANA “zei dat bij de onrust vanaf vrijdag 272 demonstranten waren gedood, waaronder 39 minderjarigen. En 34 leden van de veiligheidsdiensten werden ook gedood. Bijna 14.000 mensen zijn gearresteerd bij protesten in 129 steden en 115 universiteiten, aldus de organisatie.”

Inmiddels moeten de cijfers weer bijgesteld worden: “De in Noorwegen gevestigde Iran Human Rights group zegt dat in de twee maanden sinds het begin van de anti-regeringsprotesten ten minste 326 mensen, waaronder 43 kinderen en 25 vrouwen, door veiligheidstroepen zijn gedood. (…) Volgens schattingen van Hrana zitten momenteel meer dan 16.000 mensen gevangen vanwege protestactiviteiten.”