Ga naar de inhoud

Thomas Piketty en 50 economen, historici en politici komen met manifest voor een eerlijker Europa

Thomas Piketty kwam op 11 december 2018 naar buiten met een manifest voor een democratischer Europa, mede opgesteld door 50 economen, historici en (voormalige) politici. Piketty en consorten stellen voor om vier nieuwe Europese belastingen in te voeren.

1 min leestijd

(Bron: Krapuul)

In de EU zou de vennootschapsbelasting moeten worden verhoogd tot 37 procent. Er zou ook een progressieve inkomensbelasting moeten komen waarbij iedereen die meer dan 100.000 euro per jaar verdient 10 procent extra belasting betaalt en boven de 200.000 euro zelfs 20 procent extra. Een derde voorstel is een vermogensbelasting van 1 procent op vermogens van boven de 1 miljoen euro, en 2 procent boven de 5 miljoen. Verder wil de groep-Piketty de CO2-uitstoot verkleinen door een taks van 30 euro per ton te heffen.

Deze nieuwe belastingen zullen 800 miljard euro moeten gaan opbrengen.De helft daarvan wordt proportioneel verdeeld over de lidstaten, die zelf kunnen beslissen hoe ze het besteden. De andere 400 miljard zal moeten worden gebruikt om meer banen te scheppen, om met behulp van groene technologie de klimaatverandering aan te pakken en om lidstaten te ondersteunen met de migratiecrisis.

Het hele manifest is hier te vinden (in ’t Engels).