Ga naar de inhoud

Tegen rampzalige plan om 30% aarde in ‘reservaten’ te veranderen

Survival International lanceert campagne om “30×30” te stoppen – “de grootste landroof in de geschiedenis”.

– Plan om 30% van de aarde tegen 2030 te “beschermen” zal rampzalig zijn voor mens en planeet

– 300 miljoen mensen kunnen hun land verliezen

4 min leestijd

Bron: Persbericht Survival International, vertaling globalinfo.nl (die best donateurs kan gebruiken)

Het plan van wereldleiders en natuurbeschermingsorganisaties zal naar verwachting worden besproken tijdens de Leaders’ Summit on Climate van president Biden (22-23 april), en zal worden goedgekeurd tijdens de COP15 top in China in oktober.

Survival International heeft er echter voor gewaarschuwd dat dit “de grootste landroof in de geschiedenis” zou zijn. Driehonderd miljoen mensen dreigen hun land en middelen van bestaan te verliezen, waarvan de meesten inheemse en inheemse stammen zijn.

Fiore Longo, hoofd van Survivals campagne voor natuurbehoud, zei vandaag: “Het plan om 30% van de aarde af te zonderen als ‘beschermde gebieden’ is een #BigGreenLie. Het is een plan zonder wetenschappelijke basis, dat niets zal doen tegen klimaatverandering of het verlies van biodiversiteit, maar dat het menselijk lijden en de vernietiging van de natuur zal vergroten. Het is een dodelijke afleiding van wat dringend nodig is om de menselijke diversiteit en alle biodiversiteit veilig te stellen: de erkenning van de rechten van inheemse volken op hun land.”

De campagne wordt gelanceerd met een nieuwe video, ingesproken door de Nigeriaanse dichter en activist Nnimmo Bassey, waarin de #BigGreenLie wordt ontmaskerd.

{youtube}xRc7Ez8uY7A{/youtube}

Meer dan 230 organisaties en deskundigen hebben een brief ondertekend waarin zij hun bezorgdheid uiten over de 30%-doelstelling.

fotodurvival

(foto) Deze Khadia-mannen werden van hun land gegooid nadat het was omgezet in een beschermd gebied. Ze leefden maandenlang onder plastic zeilen. Miljoenen anderen staat dit lot te wachten als het 30% plan doorgaat. © Survival

De belangrijkste bezwaren van Survival International tegen het plan zijn

– Landroof: Als het plan doorgaat, zullen 300 miljoen mensen hun land verliezen, dat zal worden omgevormd tot beschermde gebieden. De creatie van bijna elk beschermd gebied in Afrika en Azië ging gepaard met de diefstal van land van mensen zonder hun vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming. Er zullen er nog tientallen bijkomen als ‘30×30’ doorgaat.

– Misbruik: Inheemse en in stamverband levende volken wier land al is omgevormd tot Beschermd Gebied zijn het slachtoffer geweest van ontstellende mishandelingen die tientallen jaren in de tijd teruggaan, waaronder verkrachting, marteling en moord. De meeste van deze mishandelingen zijn begaan door rangers die gesteund en gefinancierd worden door grote natuurbeschermingsorganisaties zoals WWF en WCS.

– Een misplaatste “wildernis” oplossing: Het 30×30 plan is slechts het laatste plan van westerse natuurbeschermers die het land van inheemse volksstammen ten onrechte beschouwen als “wildernis” die behouden moet worden voor het algemeen belang, in plaats van als land dat zij zelf in de loop der tijd hebben beheerd en beschermd. Inheemse volksstammen staan op het punt om verdreven en onteigend te worden om hen de geruststellende – maar valse – illusie te geven van een oplossing voor een probleem dat zij niet hebben gecreëerd.

Fiore Longo van Survival International zei vandaag: “Dit is een kritiek moment. Als de wereldleiders op 22 april bijeenkomen en business as usual bespreken, zal dat leiden tot nog meer valse, onwetenschappelijke, racistische en koloniale voorstellen, zoals het 30%-project en op de natuur gebaseerde oplossingen.

“Maar buiten de bastions van de macht neemt de kritiek toe. Steeds meer mensen zien duidelijk in dat dit een ramp zal zijn vanuit het oogpunt van de mensenrechten: inheemse en andere lokale bevolkingsgroepen in het Zuiden van de wereld zullen de prijs betalen voor de vernietiging van het milieu die ze niet hebben veroorzaakt. En vanuit milieu-oogpunt zal het eenvoudigweg niet werken: inheemse mensen van hun land gooien om beschermde gebieden te creëren zal het klimaat niet ten goede komen. Integendeel, inheemse volkeren zijn de beste beschermers van de natuurlijke wereld en een essentieel onderdeel van de menselijke diversiteit die een sleutel vormt tot de bescherming van de biodiversiteit. Hun landrechten moeten worden erkend.

Noten:

– De hele video zal beschikbaar zijn op de #BigGreenLie website vananf 22 April 22, tot die tijd styaat daar een teaser van 30 seconden.

– De video is ingesproken door een keur aan acteurs, musici en activisten in verschillende talen :

Engels: Dichter en activist Nnimmo Bassey

Frans: Acteur en schrijver Audrey Vernon

Duits: Acteur en zanger Maya Alban-Zapata

Italiaans:  BAUTISTA (Giorgio Spedicato aka Machweo en Gustavo Aaron Saavedra aka 999asura)

Spaans: Zapoteca musicus Mare Advertencia Lirika