Ga naar de inhoud

Technische hulp bij ‘illegale’ migratie in VS

Een Amerikaanse prof heeft een apparaatje ontwikkeld dat migranten helpt om heelhuids de grens met de VS over te komen; De Transborder Immigrant Tool.

4 min leestijd
domin

Ricardo Dominguez is docent aan de University of California, San Diego en veteraan van het internetactivisme als medeoprichter van het Electronic Disturbance Theater (EDT) een van de eerste groepen die internetgebruikers aan wilde sporen tot activisme tijdens de eerste dagen van de inheemse opstand van de Zapatistas in Mexico.

Nu is hij onder andere bezig met te proberen steun te werven voor – en praktische hulp te bieden aan – de vele migranten die een poging doen om de grens tussen Mexico en de VS over te komen. Net als met de Europese grensovergang, is dat een hachelijk gebeuren dat vaak mensen hun leven kost. Migranten moeten steeds langere en gevaarlijkere routes door woestijnachtig gebied maken, om de VS binnen te kunnen komen. Onderweg moeten ze proberen de grensbewaking te slim af te zijn, die in sommige gevallen bijgestaan worden door extreemrechtse ‘patriotten’ .

Dominguez heeft een gsm-telefoonsysteem ontwikkeld, dat verbonden aan een gps-systeem migranten behulpzaam kan zijn in het vinden van de juiste weg. Het systeem is verbonden aan een databank die informatie biedt over plekken waar water gevonden kan worden, of op welke tijdstippen de temperatuur het meest geschikt is om te reizen. Een andere groep genaamd “Border Angels’ verspreidt al enige tijd flessen water op afgelegen plekken waar migranten langskomen en deze plekken zijn nu via de telefoon te vinden.

Dominguez verklaart dat het project niet in de eerste plaats bedoeld is om pure technische hulp te bieden, maar vooral een kunstproject is, bedoeld om discussies aan te wakkeren en wat in beweging te zetten. De database moet bijvoorbeeld voortdurend actueel gehouden worden, waarvoor de actieve bijdrage vereist is van gemeenschappen die in het grensgebied liggen. Daarvoor wordt contact gezocht met kerken, vakbonden en dergelijke. Ook het uitzetten van mobieltjes is een project op zich. Voor zo’n 30 dollar kan de apparatuur betaald worden. Maar migranten moeten ze kunnen krijgen en er een  snelle training in krijgen. Daarvoor is betrokkenheid nodig van mensen en organisaties aan de andere kant van de grens. “Bij gebrek aan een beter woord,” verklaart Rodriguez, “noemen we onszelf artivists”. “We maken niet in de eerste plaats ‘effective tools’ maar ‘affective tools'”.

De apparatuur is ook nog in een testfase, maar als het werkt, voorziet Dominguez ook nog een ander nut. Migranten zijn nu vaak afhankelijk van gidsen (‘coyotes’) die veel geld vragen en ze vaak oplichten of naar uitzichtloze plekken leiden. Dit systeem zou migranten kunnen helpen om minder afhankelijk te worden van dat soort ‘jakhalzen’.

Hoewel in eerste instantie bedoeld voor de Amerikaans/Mexicaanse situatie, meldt Dominguez dat er inmiddels ook groepen in Europa geïnteresseerd zijn. Afgelopen zomer was hij in Spanje, eigenlijk voor een andere toepassing van min of meer dezelfde techniek. Die leent zich namelijk ook goed om wandelingen te begeleiden. Zo werkte hij met anderen aan een reconstructie van de laatste tocht van de Duitse marxistische cultuurfilosoof Walter Benjamin, die in 1940 om het leven kwam toen hij de Franse grens met Spanje probeerde over te steken om te vluchten. Via de gsm kreeg je informatie over plekken waar Walter Benjamin langs was gekomen.

In een stuk op de website WorldNetDaily fulmineert een van de ‘patriotten’ van de minutemen die migranten het liefst persoonlijk te grazen nemen, dat Dominguez “waarschijnlijk geen echte Amerikaan is, maar een anarchist”. Daar is ook te lezen over de nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt nu geprobeerd een skype-systeem te ontwikkelen voor telefooncellen waar normaal betaald moet worden, zodat migranten die teruggestuurd zijn door de Amerikaanse grensbewaking, van zich kunnen laten horen.

Alle ontwikkelde techniek wordt door Dominguez en zijn groep zoveel mogelijk open source gemaakt en gratis aangeboden op internet.

Stuk op website calit2.net
walkingtools.net

banglab