Ga naar de inhoud

Studentenprotest : Ogen geopend en strijdlust aangewakkerd

Vrijdag 21 januari was een hoopvolle dag voor de studentenbeweging; een strijdbare demonstratie en 15.000 studenten op het malieveld. Woedende studenten lieten het hier echter niet bij zitten want in het hele centrum van Den Haag ging het protest door tot de ME buitenproportioneel met paarden, honden en stokken de demonstranten uit elkaar sloeg. Een ding is duidelijk: studenten zijn boos en bereid voor hun onderwijs te strijden.

3 min leestijd
studenten

De dag begon met een demonstratie van ruim 1.500 studenten en docenten vanuit Hogeschool Den Haag naar het Malieveld. Eenmaal aangekomen bij het podium van het Malieveld, veranderden de sterke leuzen van de demonstratie (zoals “Vecht, vecht, voor je studierecht” en “Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer”) door het geluid van dansmuziek en slap geouwehoer van politici.

LSVb: niet wat het geweest is

De LSVb en co lieten weer duidelijk zien hoe ver ze van hun strijdbare verleden zijn afgedwaald. De manifestatie leek meer op een verkiezingscampagne dan op een protest om onderwijs te verdedigen. Zelfs de staatssecretaris van Onderwijs die dit beleid doorvoert, Halbe Zijlstra, kreeg het podium om zijn beleid te rechtvaardigen, al werd er wel iets naar zijn hoofd gegooid. Maar niet alleen op het podium ging de LSVb de mist in. Toen na afloop van de manifestatie duizenden boze studenten zowel naar het Binnenhof , Lange Poten en het Ministerie van Onderwijs (CenW) trokken, wist de organisatie zowel in woorden als in daden de studenten te verdelen. Ten eerste hebben ze samen met het ISO (van wie je het zou verwachten) na afloop van de protesten afstand gedaan van duizenden studenten die door gingen met actie voeren en zonder reden, zoals duidelijk in alle gemaakte beelden te zien is, in elkaar geslagen werden. Daarnaast wisten ze ook deze studenten direct tegen te werken; hun ordedienst werkte samen met de ME-stokken, honden en paarden om acties te voorkomen. Zo vormden ze een linie van blauwe hesjes tussen verschillende demonstranten en stuurde ze mensen terug die zich bij het protest wilden voegen. Luidkeels klonk dan ook: “Hesjes uit, Hesjes uit, Hesjes uit”. Studenten wilden zich niet laten verdelen, maar samen sterk staan in hun verzet.

Politiegeweld

Tijdens de acties na de manifestatie reageerde de politie Haaglanden met buitensporig geweld. Op alle beelden was duidelijk te zien hoe de betogende studenten op verschillende locaties zonder aanleiding uiteen geslagen werden (Zie ook dit filmpje: Politiegeweld). Gewonden zijn gevallen door politieknuppels, hondenbeten en paarden die roekeloos door menigtes werden gejaagd; enkele betogers zijn zelfs opgenomen in het ziekenhuis. De politie heeft uiteindelijk rond de vijftig mensen opgepakt.

Ogen geopend en strijdlust aangewakkerd

Dit alles heeft voor veel studenten de ogen geopend. Waar overal in de media wordt gepraat over “relschoppers” en “radicalen” weten de mensen die erbij waren wel beter; niet de studenten, maar de ME waren de geweldplegers. Vandaag hebben studenten laten zien dat ze het niet laten zitten bij 21 januari in Den Haag, maar door gaan tot dit beleid wordt geblokkeerd, met of zonder de LSVb. De eerste berichten op Facebook luiden dan ook: “Wanneer is de volgende actie?”.

- E-Mail: kritischestudentenutrecht@gmail.com Website: http://kritischestudentenutrecht.wordpress.com

Meer informatie, foto’s en video’s zijn te vinden op indymedia waaronder onderstaand filmpje:

{youtube}zRQ6Dd_LCgI{/youtube}

Meer beelden: www.zie.nl/

http://www.standaard.be/

ME bij station CS:

Nog een opzienbarend youtubefilmpje