Ga naar de inhoud

Studenten bezetten informatiecentrum UvA Amsterdam

(Ma 17 jan) Enkele minuten geleden hebben tientallen studenten het service en informatiecentrum van de UvA, op het binnengasthuisterrein, bezet. Met deze actie uiten de studenten hun bezorgdheid over het beleid van het huidige kabinet. Ook roepen zij het universiteitsbestuur op studenten én medewerkers de gelegenheid te geven zich bij de massale demonstratie op 21 januari in Den Haag aan te sluiten.

2 min leestijd
Placeholder image

 

Over de bezuinigingen meldt een woordvoerder van de bezetters: ‘Iedere student zal volgend jaar de gevolgen merken van de boete voor studievertraging, omdat zowel onderwijsinstellingen als studenten deze bezuinigmaatregel moeten betalen. Het volgen van een tweede studie is voor veel studenten nu al onbetaalbaar. Verder leiden boetes tot een verschraling van de onderwijskwaliteit. Daarnaast leidt de collegegeldverhoging ertoe dat ambitieuze studenten een enorme rekening gepresenteerd krijgen. Je verdiepen en verbreden of werken naast je studie wordt zwaar bestraft.’

Het bezette gebouw, waarop posters met de eisen en slogans als ‘Als de universiteit een fabriek is, ben ik een fabrieksfout’ staan, is veranderd in een alternatief voorlichtingsbureau.

Vanaf 13.20u zullen de bezetters een programma verzorgen waarin de huidige problemen binnen het onderwijs worden uiteengezet en aandacht wordt besteedt aan studentenacties in andere landen. SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk spreekt in een debat ‘Wat zijn precies die bezuinigingen, en waar komen ze vandaan?’. Daarnaast zullen er debatten zijn over de Duitse en Engelse studentenbewegingen.

Het overgrote gedeelte van de debatten zal bestaan uit onderlinge discussie tussen studenten en medewerkers aan de UvA. Kom dus ook vooral zelf langs!

ps; sympathisanten natuurlijk ook meer dan welkom!

—–

De eisen van de bezetters op een rijtje:
• Stop alle bezuinigingen op hoger onderwijs. Als er bezuinigd wordt, bezuinig dan op topsalarissen en prestigeprojecten;
• Vrij op 21 januari voor álle studenten en medewerkers van UvA&HvA
• Gratis busvervoer naar Den Haag, geregeld door de UvA.

Manifestatie op 21 januari:
https://www.kenniscrisis.nl/
http://www.facebook.com/event.php?eid=176085142409771

Demonstratie van tevoren:
http://www.haagsestudentenvakbond.nl/
http://www.facebook.com/event.php?eid=181777355184709

—–

Updates over de bezetting zullen te vinden zijn op  http://sosamsterdam.wordpress.com