Ga naar de inhoud

Strijd tegen commercialisering Universiteiten Europa

De ministers van (hoger) onderwijs van 47 landen zijn vorige week bijeengekomen in Budapest en vervolgens Wenen om te herdenken dat ze tien jaar geleden begonnen zijn met het ‘harmoniseren’ van het Europese hoger onderwijs onder de vlag van het Bologna proces. Natuurlijk was er ook weer protest.

1 min leestijd
bologna

burnsBologna burns! was de strijdkreet waarmee studenten de straat op gingen in Wenen. Zo’n 10.000 mensen demonstreerden er (website) tussen 11 en 14 maart. De demonstraties werden afgesloten met een tegentop met zo’n 2000 deelnemers.
Vanuit de demonstratie werd geprobeerd de ministerstop te blokkeren. Verschillende keren werden delegaties tegengehiouden. Een Duitstalig verslag daarvan is hier te vinden.
Filmpje.

 

bologna2In Den Haag werd donderdag 18 maart het ministerie van OC&W geblokkeerd door studenten uit het hele land. Na een paar uur, en een gesprek met ambtenaren, werd de blokkade van de hoofdingang opgeheven.

Op donderdag 25 maart zal er een (fiets) demonstratie in Den Haag ‘ voor goed en toegankelijk onderwijs’ zijn:.

Op diezelfde dag, maar dan des avonds, is er een boekpresentatie en debat in Amsterdam: ‘Toward a global autonomous university’.

Een rapport van de Europese Commissie zelf waarschuwt volgens EU Observer voor de effecten die de economische crisis en komende bezuinigingen zullen hebben voor het onderwijs.

Meer info:
Bologna en ‘Global Europe’.
universitaireactivisten.nl
KSU

demo25maart