Ga naar de inhoud

Stop Line 3, en ABP, geen nieuwe teerzandleidingen

In de Verenigde Staten en Canada wordt hevig geprotesteerd tegen weer een nieuw pijpleiding-project; Line 3. Het is een project van Enbridge, waar ook pensioenfonds ABP in heeft belegd. De pijpleiding gaat door allerlei waardevol natuurgebied waar inheemse bewoners tegen het project zijn, omdat het risico van breuken en vervuiling groot zal zijn. Maar ook is de pijpleiding bedoeld voor de beruchte tarsand-olie uit Alberta, een van de meest kwalijke vormen van oliewinning. Het verzet is groot, en zou ook in Nederland steun verdienen, onder andere door protest te richten tegen pensieofonds ABP dat in Enbridge geld heeft gestoken. De werkzaamheden zouden op 15 juni beginnen.

6 min leestijd

(Door Common Dreams, vertaling globalinfo.nl die helemaal draait op donaties, Foto van eerdere demonstraties in 2019: Fibonaci Blue, CC2.0/Flickr)

Een ander zwaar omstreden pijpleidingproject, Keystone XL, lijkt na jaren van felle protesten (en vele gewonden en arrestanten) gestopt. De Amerikaanse president Biden trok de vergunning in voor een deel van het project, waarna het bedrijf TC Energy er mee stopte.

Maar Line 3 heeft juist groen licht van Biden gekregen.

Zie voor meer info: op wikipedia: Line 3 Protests

Waarin belegt ABP?

https://www.stopline3.org

{youtube}-S9hfiXcl_Q{/youtube}

Een vertaling van een artikel van begin deze maand hierover op de Amerikaanse nieuwswebsite Common Dreams.

Aan elke kant sta jij: Aan welke kant sta jij? #StopLine3 Demonstranten doen beroep op Biden op historische actiedag

(Door Brett Wilkins/Common Dreams)

“We hebben nog tijd om ons heilige water en land – onze levensbronnen – te redden,” zei inheemse organisator Dawn Goodwin.

In wat organisatoren de grootste demonstratie in zijn soort in de geschiedenis van Minnesota noemen, zetten meer dan 2000 inheemse water-verdedigers maandag hun geweldloze, directe actie voort tegen de geplande vervanging en uitbreiding van Enbridge’s Lijn 3 pijplijn voor teerzanden.

Stop Line 3 activisten vertelden dat dat meer dan 1,000 water-verdedigers optrokken samen met inheemse leiders naar de bovenloop van de Mississippi op de derde dag van de Treaty People Gathering – door de organisatoren omschreven als “het begin van een zomer van verzet” – om deel te nemen aan een verdragsceremonie bij een geplande doorgangsplek voor Lijn 3.

Het 9 miljard dollar kostende pijpleidingproject – dat, als het is voltooid, tot 750.000 vaten ruwe teerzandolie, ’s werelds vuilste brandstof, zal vervoeren van Alberta naar de haven van Superior, Wisconsin – zal volgens de planning Anishinaabe verdragsland doorkruisen zonder toestemming van de stammen. De voorgestelde route van de pijpleiding doorkruist meer dan 200 waterlichamen en 800 wetlands, waardoor ernstige bezorgdheid is ontstaan, niet alleen over de gevolgen van het project voor de noodsituatie in het klimaat, maar ook over lekkages en andere ongelukken die volgens tegenstanders vrijwel onvermijdelijk zijn.

Ten zuiden van de Mississippi hebben meer dan 500 activisten in samenwerking en solidariteit met het Giniw Collective, een groep inheemse vrouwen, een pompstation van Lijn 3 stilgelegd bij Two Inlets, ten noordwesten van Park Rapids, waarbij sommige demonstranten zich aan bouwapparatuur hadden vastgeketend.

Een laagvliegende helikopter die volgens demonstranten van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid was, blies een grote stofwolk op in een kennelijke poging om activisten te intimideren en van de protestlocatie bij het pompstation weg te jagen. Waterbeschermers gingen door met hun verzet, zelfs toen de politie gekleed in oproeruitrusting arriveerde bij het pompstation en naar verluidt later in de middag begon met het arresteren van demonstranten.

{youtube}aRiGP-iWDv0{/youtube}

Deelnemers aan de Treaty People Gathering roepen president Joe Biden op om Lijn 3 te annuleren, net zoals hij op zijn eerste ambtsdag de federale vergunning voor de Keystone XL-pijpleiding introk na jaren van druk door grassroots-organisatie en tegenstanders. Biden heeft activisten echter teleurgesteld door te weigeren de Dakota Access Pipeline (DAPL) stop te zetten, een ander zeer omstreden project dat in 2016 de plek was van massaal verzet en brute repressie.

The New York Times meldt dat sommige stamhoofden hopen dat minister van Binnenlandse Zaken Deb Haaland, een tegenstander van de pijplijn en de eerste inheemse Amerikaanse kabinetssecretaris in de geschiedenis van de VS invloed zal uitoefenen op Biden’s Line 3 beslissing. Haaland, die destijds voorzitter was van de Democratische Partij van New Mexico, nam deel aan de #NoDAPL protesten bij Standing Rock.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde echter commentaar te geven aan de Times over een eventuele rol die Haaland zou kunnen spelen in het beleid voor Lijn 3.

Inheemse leiders benadrukten hun eeuwenoude band met het land en het water dat volgens hen door het Lijn 3-project in gevaar wordt gebracht.

“Onze voorouders hebben afspraken gemaakt om voor altijd samen voor dit water en land te zorgen, en nu is het onze tijd om dat te doen,” zei demonstrant Winona LaDuke, tweevoudig vice-presidentskandidaat voor het Groene Partij met Ralph Nader en mede-oprichtster en uitvoerend directeur van de inheemse milieubeschermingsgroepering Honor the Earth, in een verklaring.

Stop the Money Pipeline communicatie coördinator Jackie Fielder vestigde de aandacht op de financiële instellingen die het Line 3 project financieren:

Giniw Collective mede-oprichter Tara Houska zei in een verklaring dat: “Onze Moeder roept, en het is tijd voor ons om te luisteren of werk te verzetten om te weten hoe je dat moet doen.”

“Het is ook tijd voor ons allemaal om de daad bij het woord te voegen,” voegde Houska eraan toe. “De situatie is dringend, het vraagt om een dringende reactie. Vind je moed, vind je gemeenschap, vind je waarheid. Doe met ons mee en stop Lijn 3.”

LaDuke en Houska waren twee van de vele prominente activisten die maandag bij de protesten aanwezig waren. Anderen waren onder meer 350.org mede-oprichter Bill McKibben; inheemse organisatoren Dawn Goodwin, Taysha Martineau, Nancy Beaulieu, en Simone Senogles; en acteur/activisten Rosanna Arquette en Jane Fonda.

“Jarenlang hebben we geprobeerd om onze soevereiniteit te laten gelden en ons uit te spreken tegen Lijn 3,” zei Goodwin, mede-oprichter van de RISE Coalitie. “We hebben nog tijd om onze heilige wateren en land – onze levensbronnen – te redden.”

Terwijl ze naar de menigte demonstranten van het pompstation liep, vertelde Fonda tegen Associated Press dat “dit belangrijk is; dit is wat we nodig hebben,” terwijl ze een bord omhoog hield met de afbeelding van Biden, waarop stond: “Aan welke kant sta jij?”

Eind vorige maand bezorgden meer dan 300 organisaties een brief aan Biden waarin ze hem verzochten het Amerikaanse Army Corps of Engineers opdracht te geven de vergunning van het in Canada gevestigde Enbridge voor Lijn 3 in het kader van de Clean Water Act Section 404 op te schorten of in te trekken.

“Uw ongekende doelstellingen voor klimaatactie, voor federaal respect voor de soevereiniteit van inheemse volksstammen, voor rechtvaardigheid in het milieu en voor de wetenschap vereisen allemaal dat u de presidentiële vergunning voor Lijn 3 herroept of wijzigt”, zo stellen de ondertekenaars van de brief.

Volgens Associated Press zal het Hof van Beroep van Minnesota naar verwachting op 21 juni beslissen of Enbridge de noodzaak op lange termijn van het Lijn 3 project heeft bewezen. Met de klimaatnoodsituatie in het achterhoofd vertelde Houska de Times dat ze onlangs tegen Gina McCarthy, de klimaatadviseur van het Witte Huis, heeft gezegd dat “je Keystone XL niet kunt annuleren om vervolgens een bijna identieke teerzandpijpleiding te laten aanleggen”.

In lijn met wat klimaatactivisten en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, de “suïcidale” aard van de expansie van fossiele brandstoffen hebben genoemd, hebben wetenschappers van het Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory van de National Oceanic and Atmospheric Administration in Hawaï maandag gemeld dat de kooldioxide in de atmosfeer in mei een maandgemiddelde van 419 deeltjes per miljoen heeft bereikt, wat niet alleen de hoogste waarde is die ooit is geregistreerd, maar ook de hoogste concentratie die de planeet in meer dan vier miljoen jaar heeft meegemaakt.