Ga naar de inhoud

Stop huisuitzettingen en uitbuiting van seizoenswerkers en huurders in Tilburg

De situatie waarin veel arbeidsmigranten verkeren is erbarmerlijk. Camerabewaking in je eigen huis, boetesystemen, wurgcontracten, hoge huren, huisvredebreuk. BPW hielp onlangs Michal uit Polen om zich te organiseren tegen huisbaas uitzendbureau Job Spectrum die hem illegaal probeerde te ontruimen binnen 6 dagen tijd.

5 min leestijd

(Bron: website BPW) For Polish version see website BPW)

Het huis leek wat mij betreft erg op een vermomde gevangenis maar dan temidden van een gemiddelde Tilburgse woonwijk. Echt te gek voor woorden dat dit anno 2022 nog voorkomt. We zijn weinig opgeschoten als mensheid als we arbeidsmigranten zo behandelen. Tijd dat we deze feodale toestanden aan banden leggen en dat mensen waardige leefomstandigheden gaan krijgen die ze verdienen.

Lees het achtergrondverhaal ook in het Engels of Pools. En oja. Sluit je aan bij de BPW groep in Tilburg.

Michal’s huisbaas, Job Spectrum, probeerde hem illegaal zijn huis uit te zetten en trapte zijn deur in. Leden van BPW waren aanwezig in de woning van Michel toen dit gebeurde. Job Spectrum heeft geen officiële verklaring gegeven waarom Michels precaire wooncontract zou worden opgeheven. De huisbaas is na het intrappen van Michal’s voordeur gearresteerd door de politie maar dreigde desondanks nog steeds met huisuitzetting, wederom op eigen houtje en zonder tussenkomst van de rechter. Dit is onacceptabel en BPW heeft toen opnieuw ingegrepen om huisvrede te bewaken door aanwezig te zijn in Michal’s woning. Door de onveilige woonsituatie heeft Michal’s zich uiteindelijk tijdelijk anders moeten huisvesten.

Wie ben je?

fotomich2Mijn naam is Michal. Ik ben een man uit Polen en werk als bezorger voor een werkbureau. Ik ben naar Nederland verhuisd om in een minder repressief politiek klimaat te leven en om betere kansen op werk te hebben. Ik vond deze kamer via een advertentie toen ik op zoek was naar een ander huis. Voor deze locatie woonde ik in een bungalowpark en had een slechte baan die ik wilde veranderen.

Hoe was de situatie in het huis?

fotomich3In mijn huis woonden we met 8 mensen die tot 125 euro per week betaalden voor een piepklein kamertje. Dit komt neer op zo’n 4000 euro per maand voor het hele huis. Mijn kamer had geen raam dat je kon openen. De verhuurder had zeer onredelijke en precaire contracten. Hij werkte met een boette-systeem. Voor simpele dingen zoals de deur open laten staan kon hij je een boete van 100 euro per dag geven. Er waren ongeveer 10 camera’s in huis die constant ons gedrag in de gaten hielden. Vanuit de voordeur naar de keuken, de woonkamer en de gemeenschappelijke ruimtes. Er mochten geen bezoekers naar mijn woonruimte komen. Het voelde als een gevangenis met camerabewaking.

Fiets in de wasruimte? Boete van €100 per dag. Achterdeur niet op slot? Boete van €100.

Waarom heb je actie ondernomen?

fotomich5Ik vroeg waarom mijn contract was beëindigd omdat ik de huur op tijd had betaald. De huisbaas zei “gewoon daarom” en dreigde me toen mijn huis uit te zetten binnen een week. Ik hoorde van een huisgenoot dat mijn huisbaas van plan was om 3 mensen te huisvesten op mijn kamertje van 12m2. Daarom heb ik contact opgenomen met BPW en samen hebben we een plan gemaakt om deze illegale ontruiming te stoppen.

Wat vond je van de reactie van de verhuurder?

Belachelijk. Ik zat met wat steun op mijn kamer toen mensen van BPW voor het huis stonden. De huisbaas kon het niet schelen en kwam naar mijn kamer. Toen we de deur dicht deden trapte hij hem in. (zie video) Ondertussen belden we de politie en ze arresteerden hem voor huisvredebreuk. Hij doet alsof hij boven de wet staat en de mensen in huis zijn te bang om iets te zeggen. Uiteindelijk had ik het geluk dat ik een andere kamer aangeboden kreeg en besloot te verhuizen omdat ik me niet meer veilig voelde en we de ruimte niet altijd konden bewaken. Nee, het is een structureel probleem waar veel migrerende/internationale werknemers mee te maken hebben. Ik woonde vroeger in een andere kamer waar zich soortgelijke situaties voordeden.

{youtube}lr451UgU_BU{/youtube}

Is dit je eerste ervaring als arbeidsmigrant met uitbuiting?

Nee, het is een structureel probleem waar veel migrerende/internationale werknemers mee te maken hebben. Ik woonde vroeger in een andere kamer waar zich soortgelijke situaties voordeden.

Vind jij dat dit soort verhuurders mogen verhuren?

Dit soort verhuurders en uitzendbureaus als Job Spectrum profiteren van de afhankelijkheid van seizoensarbeiders/huurders. In mijn geval was ik gelukkig niet in dienst van deze persoon maar van een ander uitzendbureau. Maar ik heb veel gevallen gehoord van mensen die dezelfde verhuurder en werkgever hebben. Als ze hun werk verliezen —vaak om willekeurige redenen— raken ook meteen hun huis kwijt. Als ze besluiten van huis te wisselen, bijvoorbeeld om meer persoonlijke vrijheid of een lagere huur te hebben, raken ze hun werk kwijt. Dus in die zin zijn ze economisch erg afhankelijk. Dit leidt tot precaire situaties waarin mensen vast komen te zitten. Dit type feodalisme is niet nieuw. We hebben wetten nodig om ons, de arbeiders en de huurders te beschermen. De huidige productiewijze dient en beschermt alleen maar de belangen van onze kapitalistische bazen die winst ophopen uit arbeid en huurextractie.

bpwmich6

Gaat je huisbaas strafrechtelijk vervolgd worden?

Ik wacht de brief van het Openbaar Ministerie af of zij mijn huisbaas gaan vervolgen. Ik hoop dat ook lokale politici er iets aan gaan doen om de situatie structureel te verbeteren.

Sluit je aan bij de BPW groep in Tilburg, join us!

Lees het rapport ‘Kabinet steunt aanbevelingen aanjaagteam Roemer‘.