Ga naar de inhoud

Stiglitz over belastingplan Trump

In het Amerikaanse congres dreigt voor het eerst een voorstel uit de hoek van trump’s regering goedgekeurd te worden. Het wordt door Trump zelf gepresenteerd als een vooruitgang voor iedereen (in de VS) dat zelfs nadelig zou zijn voor hemzelf en ander superrijken. Nobelprijswinnaar economie Joseph Stiglitz ontrafelt op Democracy Now de gevolgen.

2 min leestijd

In het interview legt Stiglitz uit dat Trump’s belastingplan vooral de ongelijkheid in de VS verder zal vergroten en allerlei ontsnappingsmogelijkheden voor grote bedrijven biedt.

Onder de video staat de tekst uitgeschreven.

Er zijn wat provisorische tijdelijke ontheffingen voor de lagere loonsectoren ingebouwd, volgens Stiglitz zodat de volgende verkiezingen niet in gevaar komen. Maar op langere termijn gaan de belastingen omhoog voor armere mensen, en omlaag voor de rijkere (When it goes through, they put in some temporary provisions to sort of get through the next election, but beginning in the middle of the next decade, after that, those whose income is under $75,000 are actually going to see a tax increase on average.
It is not a tax cut for the ordinary American. It is a tax increase. What is permanent is the tax cut for corporations and the tax cuts for these pass-throughs. So taxes on the billionaires, taxes on the millionaires are going to go down.)

Een ander gevolg is dat het moeilijker wordt voor overheden van deelstaten om publieke voorzieningen te financieren (Deductibility of state income and property taxes are going to be limited, in some cases eliminated. What is that going to mean? It is going to be harder for states to raise money. What does that mean? It is going to be harder to finance education, basic services that we provide at the state level.)

Terwijl het mediacircus geheel bevangen lijkt door de tweets van Trump, is dit dus waar het (hem) werkelijk om gaat en waarom zijn financiers hopen dat hij aan de macht blijft.

Een ander gevolg, ook door Stiglitz genoemd, is dat het een onderdeel van de ziekenkostenverzekering van Obama saboteert. Hoe dat in zijn werk gaat staat onder andere in dit stuk van Tara Golshan op Vox (niet Fox).

Extra gevaarlijk aan het plan is dat het haastig broddelwerk is om Trump nog snel een eerste succes dit jaar te laten halen. Daardoor is niet goed onderzocht wat de werkelijke gevolgen zullen zijn.