Ga naar de inhoud

Steuncampagne voor vakbondsvrijheid van koeriers van JustEatTakeaway in Israël

De Israëlische tak van de Nederlandse transnational JustEatTakeaway.com – 10bis – probeert op allerlei manieren te voorkomen dat zijn koeriers zich organiseren. De solidariteitsorganisatie Labourstart steunt de koeriers via haar Act Now!-campagne.

2 min leestijd

(Door Rob Bleijerveld, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl)

Dochterbedrijf 10 bis levert voor de Nederlandse transnational Just Eat Takeaway.com maaltijden in Israël. Het bedrijf ontkent echter het recht van zijn werkers om zich in een vakbond te organiseren.

De voedselkoeriers hebben tijdens de Covid-19 pandemie onvermoeibaar door gewerkt om de voedselsector in leven te houden en te zorgen dat honderduizenden klanten werden bediend. Ze hebben daarbij zelf grote gezondheidsrisiko´s genomen.

In oktober 2020 werd de helft van de 10bis-koeriers lid van de grootste vakbondkoepel in Israël, de Histadrut (lid van de ITUC). Ze eisten dat hun werkgever verzekeringen voor hen zou afsluiten en dat hun bonussen zouden worden beschouwd als deel van hun salaris.

Maar 10bis probeerde de vakbondsinspanningen juist te voorkomen en intimideerde daartoe de organisatoren, weigerde te onderhandelen met de werkers, en probeerde de voorzitter van de raad van werknemers te ontslaan.

JustEatTakeaway klopt zich op de borst vanwege zijn gedragscode waarin het recht van werkers wordt erkend om een vakbond op te zetten of daar lid van te worden. Maar in het geval van 10bis zijn dit niet meer dan loze woorden gebleken.

Steun de koeriers van 10bis door via de Act Now! petitie Just Eat Takeaway.com te vertellen dat 10bis moet ophouden met het dwarsbomen van de vakbondsactiviteiten. Dochterbedrijf 10bis moet de raad van werknemers erkennen, moet onderhandelingen starten uitgaande van een vertrouwensrelatie en moet stoppen met alle pogingen gericht op het ontslag van de vertegenwoordigers van de werkers.


Meer lezen:

– ¨Histadrut Calls on 10Bis’ Parent Company to Recognize Union,¨ Davar, 25 februari 2021.
– ¨Court Prohibits Union Busting at 10bis,¨ Davar, 16 december 2020.
– ¨Union Members across Israel Support 10bis Food Delivery Workers’ Unionization Efforts,¨ Davar, 15 november 2020.}|
– ¨Histadrut¨ (wikipedia).

Bron (met petitie):
¨Israel: 10bis must stop union-busting now,¨ Labourstart, 23 februari 2021.