Steunbetuiging aan Zapatistas
Grassroots Projects profileert zichzelf als een solidariteitsorganisatie. Dit omdat we solidariteit in een hoog vaandel dragen en omdat we graag zij aan zij strijden met andere organisaties voor een andere wereld waarin we allemaal gelijk zijn, dezelfde kansen krijgen en waar er geen sprake is van een kleine minderheid die de grote massa overheerst.
Toen we in 2005 met onze organisatie startten, hebben we ons laten inspireren door de Zapatistas in Chiapas, Mexico. Zij worden gezien als de grondleggers van de andersglobaliseringsbeweging. In 1994 kwamen zij in opstand omdat ze door een handelsovereenkomst tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico in het nauw gedreven werden. De Zapatistas zijn voor het grootste gedeelte maya-afstammelingen die nog altijd gewend zijn om als kleine traditionele boer in hun levenonderhoud te voorzien. Door de ´vrije´ markt is dit zo goed als onmogelijk geworden. Grote bedrijven zagen meer winst in intensieve veeteelt waardoor duizenden mensen van hun leefgrond verjaagd werden. De farmaceutische industie kreeg oog voor de talloze planten die in Chiapas sinds jaar en dag gebruikt worden voor allerlei kwaaltjes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mijnbouw, de aanleg van enorme waterstuwdammen voor het opwekken van energie, de nieuwe mode het verwerken van palmolie en ecotoerisme. Een doodsteek voor de lokale bevolking die net op de verkeerde plek lijkt te wonen volgens de planontwikkelaars.
In Chiapas wordt grof geld verdiend. Dit terwijl het een van de armste deelstaat van Mexico is en de grote meerderheid ruim onder de armoedegrens leeft. Het is daarom niet raar dat er onder de bevolking veel onvrede heerst en verzet een gevecht om te overleven is. De strijd van de Zapatistas wordt vooral symbolisch gevoerd. Misschien is dit wel een van de redenen dat ze wereldwijd ontzettend veel steun en sympathie mogen genieten. Grassroots Projects heeft hun strijd vanaf het begin af aan openlijk gesteund. In Nederland en België hebben we talloze informatieavonden verzorgd. Ook hebben we meerdere publieksacties georganiseerd bij de Mexicaanse ambassade in Den Haag om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen, begaan door de Mexicaanse overheid . En door de jaren heen hebben we talloze projecten in Chiapas gesteund. Omdat we de Zapatistas graag helpen met het ontwikkelen van hun autonome gebieden waar ze tientallen scholen en klinieken gebouwd hebben en werken aan een betere toekomst voor hun kinderen.
De regering – zowel op nationaal als lokaal niveau – blijft van alles aan doen om de strijd van de Zapatistas te breken. Dit doen ze heel slim door verdeeldheid in gemeenschappen te zaaien. Zo worden individuen of groepen ruimhartig gesteund met geld en/of materialen om de Zapatistas tegen te werken. Ook worden er regelmatig aanvallen door paramilitaire groepen uitgevoerd. Gezien de huidige president Peña Nieto een zeer omstreden verleden heeft als het gaat om de inzet van geweld door de regering (denk aan Atenco in 2006) lijkt de situatie nu in een alarmfase beland te zijn.
Op 2 mei jongstleden is er een geliefde leraar in de gemeenschap La Realidad vermoord met machete steken en geweerkogels. Tevens zijn er tientallen inwoners zwaar gewond geraakt toen ze in een hinderlaag gelokt werden. De lokale bestuursraad heeft duidelijke aanwijzingen dat de regeringspartij PRI direkt betrokken was bij het bloedbad. Grassroots Projects hoopt dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komt om gerechtigheid te brengen. Tevens hopen we dat er een oplossing wordt gevonden voor de enorme pijn die er in La Realidad veroorzaakt is. We realiseren ons dat het belangrijk is als ooit te voren om onze stem te laten horen.
Mexicaanse waarnemers zien het bloedbad in La Realidad slechts als een test voor een grotere operatie. Het is nu aan ons om te laten zien dat de Zapatistas niet alleen staan. Hun strijd voor educatie, gezondheidszorg en democratisch lokaal bestuur is lovenswaardig. De andere wereld waar de Zapatistas voor knokken, die mensen gelijke kansen biedt, is ook onze droom. En dat ze ondanks het enorme verdriet als eerste reactie naar buiten brengen dat ze verdere escalatie willen voorkomen en op zoek willen naar een vreedzame oplossing getuigt van een ongekende inzet voor rechtvaardigheid en een enorm respect voor de medemens. Volgens hun is enkel de regering uit op oorlog. Voor Grassroots Projects was het niet makkelijk om een reactie te formuleren op deze alarmfase. Helaas zijn er vandaag de dag weinig personen in Nederland en België bezig met de strijd van de Zapatistas. Wat dat aangaat mogen wij onszelf kritisch in de spiegel bekijken.
We hebben ons de laatste jaren voornamelijk met de steun van projecten beziggehouden en te weinig met informatieverspreiding in Nederland en België. Intern willen we onze organisatie dan ook flink aan gaan pakken zodat we ons werk hopelijk kunnen verbeteren. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereiding van publieksacties. Daarnaast roepen we individuen en groepen op om hun onvrede kenbaar te maken. Denk aan simpele dingen als het maken van een spandoek die je aan je huis kan hangen om zo aandacht te vragen. Daarnaast zijn we voor het eerst in ons bestaan een petitie gestart om kenbaar te maken dat ze de Zapatistas met rust moeten laten. Onderteken die alsjeblieft (zie de link hieronder). Het zijn van die kleine dingentjes die misschien nutteloos lijken. Op dit moment zijn het voor ons echter belangrijke zaken omdat we moeten laten zien dat we de Zapatistas steunen en ze niet vergeten zijn.
Grassroots Projects hoopt op jullie steun. Samen staan we sterker! Mail ons als je mee wilt helpen aan een actie.
En stuur ajb foto’s als je zelf een actie hebt georganiseerd.
Wij zullen dit doorsturen naar de Zapatistas.
Solidariteit kent geen grenzen! Nogmaals.
Wij willen een onafhankelijk onderzoek voor het bloedbad in La Realidad!
Wij betuigen onze steun aan de Zapatistas.
Jullie staan niet alleen.
Grassroots Projects. 18 mei 2014. projects (at) grassrootsprojects.com Voor de petitie: http://www.grassrootsprojects.com/home/teken-de-petitie-laat-de-zapatistas-met-rust/