Ga naar de inhoud

steun vluchtelingen Ter Apel

Er zijn nu al zo’n 200 mensen in het kamp op de klei van Ter Apel en er komen elke dag meer vluchtelingen-op-straat en helpers bij. Voor de derde keer is er een groep opgestaan met de moed om voor de camera’s voor hun bestaan te vechten. Een groep die staat voor de duizenden veelal onzichtbare illegalen, uitgeprocedeerden, sans- papiers en onuitzetbaren die zich in het gure Nederland moeten zien te redden.

5 min leestijd
ter_apel

{youtube}DHr6Wfqfx1Q{/youtube}

Migrant to Migrant sluit zich vandaag bij deze aktie aan. We gaan met een paar mensen in een kleine auto vol spullen naar het kamp in Ter Apel om te kijken hoe we de communicatie en de media van de aktie kunnen versterken. Naast een paar computers en een mixer hebben we natuurlijk een tent, slaapzakken, kampeertafel en een klapstoel en een goot stuk bouwplastic in de kofferbak.

Het zijn nu vooral mensen uit Irak, Somalie en Iran, maar iedereen is natuurlijk welkom, met of zonder papieren. Allemaal samen, vluchtelingen en inboorlingen, protesteren we tegen gedwongen uitzetting en eisen we een menswaardig bestaan waar we zijn. Zie de laatste update hieronder.

De komende dagen wordt het weer tamelijk koud en nat, maar vanaf Hemelsvaart wordt het beter. Dus als we de komende dagen doorkomen dan kunnen we er een serieus aktiekamp van maken. En dat vieren we dan met een feestelijke samenkomst aanstaande donderdag, in ieder geval met een radioprogramma.

Volg het op http://m2m.streamtime.org en http://www.facebook.com/JoM2M

De basisbehoeften in het kamp zijn nog niet geregeld: water, eten, hygiëne en medische zorg vragen aandacht. Mensen komen met extra tenten, dekens en potten en pannen. Gasbranders, thermoskannen, tuinmeubels en verlengsnoeren, alles is welkom. Ook muziek (instrumenten), batterijen en oude telefoons.

Er is ook nog geen stroom in het kamp en ook geen internet buiten een paar smart phones. Dus zijn we op zoek naar een generator voor de stroom en naar oplossingen voor een stabiele internetverbinding.

Als je via M2M iets wilt bijdragen kun je ons bereiken op tel. 0651069318. En natuurlijk is er ook geld nodig: op Triodos-rekening 390271918 tnv Stichting M2M, ovv Kamp Het binnengekomen geld wordt gebruikt voor:

beltegoed internetverbinding, stroomvoorziening, treinkaartjes en benzine.

hartelijk dank

Jo van der Spek

*Update Tentenkamp zondag 13 mei *

Dringend verzoek om medische zorg en medicijnen tentenkamp

*Somaliërs krijgen zelfde aanbod als Irakezen *

*Vanmiddag kregen de Somaliërs in het tentenkamp, dat zijn er inmiddels vijftig, hetzelfde aanbod als de Irakezen eerder: Werk je mee aan eigen terugkeer, dan krijg je opvang. Ook kunnen ze een week opvang krijgen waarin ‘nagedacht wordt over een oplossing’. De Somaliërs wezen het aanbod af.*

Zelf wezen ze in het gesprek op de brief van minister Leers van 18 april jl waarin hij zelf aangeeft dat terugkeer ‘moeilijk realiseerbaar’ is. Die dag trok hij het hoger beroep bij de Raad van State in dat was ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Groningen die eerder vond dat de Somaliërs van het eerste tentenkamp moesten worden vrijgelaten uit detentie omdat ze niet uitzetbaar zijn. Hiermee gaf de minister aan dat uitzetting inderdaad niet lukt.

“Vandaag zei de IND dat als we terugwillen, hij ons kan helpen. Hij zegt elke dag iets anders”, vertelt Ali, een van de onderhandelaars van de Somaliërs. “Vandaag zegt hij iets, morgen iets anders. Ik begrijp er niets meer van”.

*Mislukte terugkeer *

Zijn naamgenoot Ali die ook bij het gesprek aanwezig was, is een van de twee Somaliërs die in november jl ‘vrijwilig’ terugkeerde naar Somalië met hulp van de DT&V. Ze werden echter door Mogadishu geweigerd. De Somalische autoriteiten daar wilden hen niet toelaten omdat de inreis ‘illegaal’ zou zijn geweest, er was geen toestemming gegeven vooraf. “Ook zei de minister van de TFG dat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden”, zo vertelde gisteren woordvoerder Saam Saïd namens Ali.

Ali en zijn lotgenoot werden terug naar Kenia gevlogen en daar twee weken opgesloten op het vliegveld in Nairobi en vervolgens in december terug naar Nederland gestuurd*. *Ali werd bij terugkomst een maand opgesloten op Schiphol en vervolgens weer op straat gezet. Na een nieuw asielverzoek werd hij opnieuw op straat gezet. Ali: “De IND zal met ‘Den Haag’ dit verhaal bespreken en morgen of dinsdag reageren”.

*’We willen op de eerste plaats: een leven’*

De Somaliërs legden in het gesprek hun eisen op tafel. “We willen op de eerste plaats: een leven. We wllen voor onszelf kunnen zorgen en toegang tot medische zorg. Op dit moment mogen we niet werken en kunnen ons niet verzekeren. Ook willen we de kans elders asiel te vragen of anders een status in Nederland. We kunnen onmogelijk terugkeren”. Ze eisen ook een zorgvuldige asielprocedure die er op dit moment in hun ogen niet is.

*Medicijnen en medische zorg*

Volgens Ali is een vrouw in het kamp vijf maanden zwanger van een tweeling en heeft naar eigen zeggen nog geen enkele controle gehad. Ook zijn er mensen die medicijnen nodig hebben voor astma, hoge bloeddruk en hartklachten. Er zou iemand tbc hebben en een ander nazorg nodig hebben na een baarmoederoperatie. Ze vragen om medische hulp.

*Meer informatie:*

*Ali: 06 86 12 13 11* (spreekt Nederlands en Somalisch)

*Saam Saïd 06 842 04 556* (spreekt Engels, beetje NL’s en Somalisch)

*Advocaat van de andere Ali (van de mislukte terugkeer) is mr Walls: walls@ziggo.nl. *

Gegevens van Irakese en Iraanse woordvoerders onder vorige persberichten

*www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com *

*http://stil2.wordpress.com*