Ga naar de inhoud

Steun op 29 juni volgende ronde acties Openbaar vervoer!

Op 29 juni gaan de acties van personeel van openbaar vervoer in de drie grote steden een nieuwe ronde in. Opnieuw wordt er gestaakt in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, maar puur om het personeel de kans te geven bij een manifestatie in den Haag aanwezig te zijn aan de vooravond van een cruciaal debat in het parlement. Daarnaast is de actie juist gericht op solidariteit met de passagiers: “Tijdens de ochtend- en avondspits kunnen reizigers gratis reizen en wordt er niet gecontroleerd” melden de stakers (zie aankondiging hieronder). De acties zijn gerichtt tegen afbraak van het openbaar vervoer in de grote steden, waar grootschalige kaalslag en afbraak dreigt.

3 min leestijd
Placeholder image

 

Solidariteit met het personeel is altijd belangrijk bij stakingen. Maar in dit geval des te meer, daar de Telegraafpers met met een grootschaslige hetze tegen de stakingen bezig is. Er wordt voortdurend bericht over ‘reizingers pesten’ en bij de laatste staking werd de leugen afgedrukt dat er ruzie zou zijn met personeel van andere vervoersbedrijven. In het ranzige gratistreinblaadje Spits wordt bijvoorbeeld opgeroepen om het leger in te zetten tegen de stakers.

 

Behoud van goede publieke voorzieningen is uiteraard in ieders belang. Steun kan op vele manieren gegeven worden. Belangrijk is om zichtbaar te maken dat buurtbewoners achter de acties staan. Je kunt bijvoorbeeld op zo’n actiedag (of sowieso) een bus/tramhalte ‘adopteren’ en opsieren met informatie over de achtergrond van de actie, of anderszins in je buurt informatie ophangen of verspreiden. Ook zijn er inmiddels verschillende steuncomites.

 

———————————-

Bericht van de website van abvakabo:

Nieuwe acties OV op 29 juni

 

Medewerkers van de stadsvervoersbedrijven RET in Rotterdam, GVB in Amsterdam en HTM in Den Haag leggen 29 juni het werk neer buiten de spitsen.

 In tegenstelling tot eerdere acties vindt deze keer geen driedaagse staking plaats, waarbij de verschillende steden om beurten het actiestokje overnemen. De actie concentreert zich deze keer op 29 juni. Reden is dat die dag een initiatiefwet van de oppositie in de Tweede Kamer wordt behandeld. De initiatiefwet stelt voor om af te zien van de verplichte aanbesteding van het stadsvervoer in de drie grote steden.

Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen: ‘We gaan de actie op 29 juni zo vormgeven dat de medewerkers van RET, GVB en HTM naar Den Haag kunnen komen om steun te betuigen aan het initiatiefvoorstel van de oppositie, terwijl de reiziger er zo min mogelijk hinder van ondervindt. Als dank voor de steun die wij de afgelopen maanden van de reizigers hebben gekregen, kan iedereen in de spits gratis met het ov.’

Vermeulen deed de aankondiging van de nieuwe actie op de afsluitende manifestatie in Rotterdam. Medewerkers van RET, GVB en HTM beëindigden daar de 24-uursacties van de afgelopen drie dagen. Ook in februari, april en mei voerden medewerkers van de stadsvervoersbedrijven en de vakbonden Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, ABGP en VOR acties voor behoud van de kwaliteit van het openbaar vervoer in de grote steden.

De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven zien zich genoodzaakt om via acties de kaalslag op het stadsvervoer tegen te gaan. Het kabinet wil het stadsvervoer verplicht aanbesteden én 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen zullen dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verder kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen.