Ga naar de inhoud

Steun de vervolgde Italiaanse actiefanfaristas Ottoni A Scoppio

Vijf jaar geleden waren er rellen en protesten tegen de geldverslindende Expo in Milaan. De fanfare Ottoni A Scoppio was eerder die dag bij een concert voor asbestslachtoffers, en besloot tussen politielinies en demonstranten in te gaan spelen om te proberen de repressie te doen verminderen. Nu worden twee leden van de fanafare vervolgd op beschuldiging van “opstand en gewelddadig verzet tegen de politie”. Fanfares uit de hele wereld komen nu in het geweer tegen hun vervolging. Een verklaring, in vertaling.

3 min leestijd

(Bron: website Ottoni A ScoppioOttoni A Scoppio, vertaling globalinfo.nl)

Openbare verklaring

Ondersteuning van de Ottoni A Scoppio fanfare (Milaan)

Op 7 december 2014, tijdens een demonstratie op straat voor La Scala in Milaan, kwam de Ottoni A Scoppio fanfare muzikaal tussenbeide in een klimaat van spanning dat door de politie in stand werd gehouden. Mede door deze interventie was er een verlichting van de spanning, waardoor het geweld afnam, wat wij als een mooie democratische intentie toejuichen. Drie jaar later werden echter twee muzikanten van de fanfare die verdacht werden van “opstand en gewelddadig verzet tegen de politie” voor de rechter gedaagd.

Deze kwalificatie is oneerlijk, want Ottoni A Scoppio staat in Europa bekend en wordt erkend om zijn inzet en zijn interventies van solidariteit en broederschap, waarbij de enige kracht van de muziek wordt gebruikt om de onderdrukten te steunen. De uitspraak zal op 14 november plaatsvinden en twee muzikanten lopen het risico op boetes en gevangenisstraf.

De straatbands en fanfares die deze publieke aankondiging ondertekenen, steunen Giancarlo en Roberto volledig. Elke musicus in Europa die betrokken is bij deze beweging, waar muzikale en sociale verplichtingen samengaan, voelt zich op dezelfde manier aangeklaagd.

Het onderdrukken van Giancarlo bedreigt Claudia, trompettist in Rome, Peter, saxofonist in Innsbruck, Valérie, trombonist in Parijs,….

Het veroordelen van Roberto zal een intimidatie zijn van Louisa in Bologna, Jean-Claude in Lille… Ottoni onderdrukken Het onderdrukken van Ottoni A scoppio is het onderdrukken van populaire muziek, “joie de vivre”, solidariteit en broederschap.

Zij zijn ons!

Het doel van deze eze juridische procedure is dat ze repressief maar ook afschrikkend is; vijf jaar na vermeende daden van muzikaal geweld wil ze een signaal afgeven, een klimaat van angst en repressie creëren voor sociale bewegingen muziekgroepen die hen ondersteunen. Het is bovenal een bedreiging, een intimidatie, een aanzet om zich in zichzelf terug te trekken, om de muziek los te koppelen van het sociale en politieke engagement.

Het Europa van de solidariteiten zet zich af tegen de toename van vreemdelingenhaat en het Europees populisme. De muzikale ondersteuning van onze netwerken is een katalysator van energie. Populaire (in de zin van: voor de bevolking, vert) muziek zal niet zwichten voor de druk van politie en justitie. De rechterlijke macht kan de musici onderdrukken, maar zal de muziek niet kunnen stoppen. Vrijspraak voor Giancarlo en Roberto van Ottoni A Scoppio.

Ondertekenaars

la Fanfare Invisible (Parijs / Frankrijk), les Canards des Cropettes (Genève / Zwitserland), Fanfarra Clandestina (São Paulo / Brazilië), La Fonc (Milaan / Italië), Fiati Sprecati (Fiati Sprecati (Firenze / Italië), Street Noise Orchestra (Innsbruck / Oostenrijk), Second Line Social Aid and Pleasure Society Brass Band (Cambridge / USA), Die BrazzBanditen (Leipzig / Duitsland), The Stroud Red Band (Londen / Engeland), Charanga Ventolin (Gijon / Spanje), Fanfare A Manif Engagée (Lyon / Frankrijk), Musician Action Group – MAG (San Francisco / Verenigde Staten), Fanfare van de Eerste Liefdesnacht (Amsterdam / Nederland), Titubanda (Rome / Italië), Rude Mechanical Orchestra (New York / USA), HONK! Festival of Activist Street Bands (Somerville/Verenigde Staten van Amerika)

{youtube}zYsWYEw57Dg{/youtube}