Ga naar de inhoud

Steun de El Hiblu 3 op Malta

Drie jongens die in 2019 deelnamen aan een overtocht over de Middellandse Zee vanuit Libië, worden bij aankomst in Malta met zware repressie geconfronteerd. Er is een internationale solidariteitscampagne gelanceerd om ze vrij te krijgen. Ondertken de Open Brief aan de procureur met het verzoek de juridische ver4volging te staken.

3 min leestijd

(Bron elhiblu3.info, vertaling globalinfo.nl (donateur worden?)

{youtube}zC4FlIzE8jw{/youtube}

Geachte procureur-generaal Dr. Victoria Buttigieg,

Op 28 maart 2019 is het koopvaardijschip El Hiblu 1 in Malta aangekomen. Drie tieners werden gearresteerd en beschuldigd van meerdere misdrijven, waaronder terreurdaden, het bedreigen van een bemanning en het kapen van een schip. Amara, Kader en Abdalla – destijds 15, 16 en 19 jaar oud – werden bijna acht maanden gevangen gehouden voordat ze in november 2019 op borgtocht werden vrijgelaten.

In de dagen voor hun aankomst in Malta hadden zij geholpen een onstabiele situatie op zee te bezweren. Samen met 105 andere mensen werden zij gered door de bemanning van een olietanker, de El Hiblu 1, die probeerde hen terug te brengen naar Libië. Toen de migranten de Libische kust herkenden, protesteerden ze, waarbij sommigen zeiden dat ze zich liever overboord gooiden dan terug te keren naar het land dat ze waren ontvlucht. Abdalla, Amara en Kader kwamen tussenbeide en kalmeerden de situatie. Ze traden op als vertalers en bemiddelaars tussen bange passagiers en een bange bemanning.

Sinds zij op borgtocht zijn vrijgelaten, moeten Abdalla, Amara en Kader, samen bekend als de El Hiblu 3, zich elke dag op het politiebureau melden en maandelijks verschijnen op hoorzittingen voor de Maltese rechtbanken. Tijdens deze hoorzittingen kregen politie- en militaire functionarissen en de bemanningsleden van het koopvaardijschip onmiddellijk de gelegenheid om te getuigen. Toch heeft het Maltese openbaar ministerie er twee jaar over gedaan om een van de geredde getuigen te vragen te getuigen. Deze kritische getuigenissen hebben onlangs bevestigd wat we al wisten: Abdalla, Amara en Kader hebben geen misdaden gepleegd!

Nu het vooronderzoek van El Hiblu 3 ten einde loopt, moet de procureur-generaal beslissen welke aanklachten tegen de drie jongemannen zullen worden ingediend. Wij herhalen daarom onze eis dat alle aanklachten worden ingetrokken en het proces onmiddellijk wordt geseponeerd.

In plaats van te worden vervolgd, moeten de El Hiblu 3 worden geprezen voor hun acties om de terugkeer van 108 mensen naar Libië te voorkomen.

De onderstaande ondertekenaars – een breed spectrum van organisaties en personen – zijn ervan overtuigd dat de gevangenneming en vervolging van de El Hiblu 3 een groot onrecht is. Wij roepen de procureur-generaal op een einde te maken aan de onzekerheid van de drie jongemannen. Het is de hoogste tijd om de aanklachten in te trekken.

Verzet tegen illegale terugzendingen naar Libië is geen misdaad! Stop dit onrecht! Laat het proces in Malta onmiddellijk vallen! Laat de El Hiblu 3 vrij!

(zie ondertekenaars en link naar moghelijkheid om ook te ondertekenen hier: https://elhiblu3.info/openletter)