Ga naar de inhoud

Steun boekwinkel de Rooie Rat

Aan de Oude Gracht 65 in Utrecht bevindt zich de linkse boekhandel de Rooie Rat, die dit jaar 41 jaar bestaat. Maar onafhankelijke boekhandels hebben het in Nederland, en elders, zwaar. En linkse boekhandels helemaal. De verkoop van boeken loopt – op wat bestsellers bij grote winkelketens en pompstations na – in het algemeen gestaag terug. Linkse bewegingen zijn ook nog eens danig ineengeschrompeld. Voor een boekhandel als de Rooie Rat betekent dat dat de omzet de afgelopen jaren flink ingezakt is.

5 min leestijd

Konden er enkele jaren geleden bijvoorbeeld nog twee mensen betaald aan het werk, moet het werk momenteel geheel door vrijwilligers verricht worden. Daar komt bij dat ook een stel lucratieve neveninkomsten van de boekwinkel – zoals het verrichten van administratief werk voor uitgevers van juridische vaktijdschriften – zijn teruggelopen. Als mensen zouden besluiten om hun boeken (en andere informatieproducten) (weer) bij de Rooie Rat te kopen, en andere vormen van inkomsten voor de boekwinkel helpen verzorgen, zou dat het voortbestaan zeer ten goede komen.

RooieRat12Het goede nieuws is dat de boekwinkel op dit moment nog steeds een levendige zaak is met een zeer breed en actueel assortiment aan boeken, tijdschriften, posters en allerhande andere ‘informatiedragers’. De collectie is verbluffend breed en bij de tijd. Alle belangrijke nieuwe uitgaves uit binnen- en buitenland liggen er te pronken. De collectie is ook veel diverser dan veel mensen vaak denken. Er liggen niet alleen boeken van schrijvers van uiteenlopende linkse overtuigingen. Er is ook veel literatuur, een enorme collectie moderne (en oude) filosofie, prachtige kunstboeken en er is een uitgebreid antiquariaat. Ook kun je er T-shirts, buttons en de meest uiteenlopende brochures en tijdschriften vinden. Elke paar dagen komen er dozenvol nieuwe boeken binnen die juichend door de medewerkers uitgepakt en verwerkt worden.

Overigens wordt de boekwinkel geheel collectief gerund, hetgeen ook bepaald uniek is.

De Rooie Rat is meer dan alleen een boekwinkel. Het is ook een belangrijk onderdeel van een linkse (infra)structuur, waar mensen in kunnen lopen om informatie te krijgen over allerhande campagnes van progressieve organisaties. En het is een sociaal netwerk. Mensen die bij de boekwinkel werkzaam zijn, zijn vaak ook actief in andere verbanden. Het is een plek waar mensen die beginnen geïnteresseerd te raken in links activisme en theorie, makkelijk binnen kunnen lopen. En het is midden in de vercommercialiseerde Utrechtse binnenstad het levende bewijs dat een andere wereld mogelijk is en kapitalisme niet de enige realiteit is. De boekhandel toont aan en straalt uit dat verzet daartegen, en tegen andere nare systemen en problemen, ook een realiteit is, die een lange geschiedenis heeft en zelfs leuk en kleurrijk kan zijn.

Wat te doen?

Er zijn vele manieren om de boekwinkel te helpen om te overleven.

-) Allereerst natuurlijk door je boeken bij de Rooie Rat te kopen. De boekwinkel is elke dag (behalve zondag) van 10-18.00 uur geopend. Kom neuzen en verbaas je over het aanbod aan nieuwe of tweedehandse boeken.

-) Daarnaast kun je je boeken bestellen via de Rooie Rat. Veel mensen zijn online gaan bestellen bij rampzalige ondernemingen als amazon of bol.com. Dat is een van de voornaamste redenen dat kleine boekwinkels in de problemen zijn geraakt. De laatste tijd zijn er veel onthullingen gekomen over de afschuwelijke arbeidsomstandigheden bij die multinationals, die vooral goed zijn in belastingontduiking. Bestellen via de Rooie Rat duurt misschien een paar dagen langer, maar je bent vaak niet duurder uit en de ‘winst’ gaat dan dus niet naar een stomme uitzuiger maar naar ons linkse project. Je krijgt bericht zogauw het boek binnen is, en kunt het tegen portokosten ook toegestuurd laten worden (boven de 75,- doen we dat gratis). Er is bijna geen boek dat we niet kunnen bestellen en de medewerkers van de boekwinkel zijn graag bereid te helpen bij het zoeken en bestellen, hetgeen ook per telefoon kan.

-) We kunnen ook boeken bestellen voor organisaties als vakbonden of scholen, en kunnen dan korting geven voor grotere partijen. Ben je bijvoorbeeld leraar geschiedenis, of verbonden aan een universiteit of NGO, dan kun je overwegen om je bestellingen via de boekhandel te doen.

-) Ben je zelf betrokken bij het maken van boeken (of andere producties) dan is het mogelijk om in de Rooie Rat presentaties te houden.

-) Heb je oude boeken waar je vanaf wilt, dan kun je ze aan het antiquariaat schenken. Voor de boekwinkel is dat een belangrijke inkomstenbron.

-) Verder werken we aan het opzetten van een fonds van ‘vrienden van de Rooie Rat‘. Daar kunnen giften (legaten, etc) gedoneerd worden.

-) De Rooie Rat verzorgt ook graag een boekenstand op manifestaties, bijeenkomsten, debatten en dergelijke.

-) Als je een benefiet zou willen organiseren, of iets zou willen ontwikkelen waarvan de opbrengst naar de boekwinkel gaat, dan wordt dat uiteraard ook zeer gewaardeerd. Ook zien we natuurlijk graag als er nieuwe posters, stickers en dergelijke gemaakt worden om op het bestaan van de boekwinkel te attenderen.

-) En tenslotte kun je ook nog overwegen als vrijwilliger het collectief dat de boekwinkel runt te komen versterken, of je op te geven om incidenteel hand-en spandiensten te verlenen.

————————

Op de website van de boekwinkel vind je meer informatie, zowel over de boekwinkel, als over de boeken die er verkrijgbaar zijn: https://www.rooierat.nl/