Ga naar de inhoud

Steun acties behoud openbaar vervoer

Vanaf maandag 14 februari komen er acties van personeel van het openbaar vervoer tegen plannen om grootscheeps te bezuinigen. Steun die acties, laat gebruikers en personeel van het openbaar vervoer niet tegen elkaar uitspelen. Na de actie in Amsterdam op maandag, zal dinsdag Rotterdam en woensdag Den Haag aan de beurt zijn.

2 min leestijd
gvb

 

Door de regering opgelegde bezuinigingen gaan, als ze doorgaan een kaalslag van het openbaar vervoer veroorzaken, met name in de drie grote steden. In Amsterdam bijvoorbeeld, dreigt 40 procent wegbezuinigd te worden, hele tramlijnen dreigen opgeheven te worden of worden – samen met bus en metrolijnen – ingekort.

Daarnaast is het regeringsbeleid om steden te dwingen hun ov-diensten openbaar aan te besteden. Daardoor zullen die opgekocht worden door multinationals, die natuurlijk niet als doel hebben om goed openbaar vervoer te verzorgen maar vooral zoveel mogelijk winst willen maken.

Personeel begint maandag met acties om te laten zien wat het betekent als 40 procent van het openbaar vervoer zou verdwijnen.

Het is belangrijk om ook als ‘gebruikers’ solidariteit te betuigen en zelf in actie te komen voor behoud (en liefst uitbreiding) van het openbaar vervoer.

Dat kan onder meer door maandag massaal naar de aftrapbijeenkomst te komen, die om 09.00 uur voor CS in Amsterdam plaatsvindt. Natuurlijk wordt daarbij het meenemen van spandoeken en borden toegejuicht.

Maar u kunt natuurlijk ook op andere plekken protest en solidariteit kenbaar maken, haltes opsieren en medepassagiers en buurtbewoners informeren en mobiliseren. De komende tijd zal het er op of eronder zijn. Kom in actie om de sloop van het openbaar vervoer te voorkomen!

Zie ook:
www.nieuwsuitamsterdam.nl/
Blog steuncomite
Flyer steencomite (pdf)