Ga naar de inhoud

Standoff Eurogroep-Griekenland duurt voort

De uitslag van de spannende Euro-shoot-out laat nog even op zich wachten. Maandagavond eindigde de bijeenkomst van de Eurogroep (= ministers van Financiën van de Eurolanden, o.l.v. de welbekende calvinist Dijsselbloem) onverwacht vroeg met een nietszeggende persverklaring.

2 min leestijd

Terwijl verwacht werd dat de Eurogroep-vergadering de hele maandagnacht zou duren, was die om 19:00 ineens afgelopen. Officieel heette het dat de reden was dat de Griekse minister van Financiën Varoufakis de onderhandelingstekst naar buiten had gegooid. Maar in feite was toen duidelijk dat de boel vast zat omdat de Grieken op geen enkel punt tegemoetgekomen werden, behalve dat ze korte uitstel konden krijgen (in ruil voor toezegging dat ze de afgesproken bezuinigingsmaatregelen gewoon zouden uitvoeren).

Een en ander was goed te volgen op de liveblog van the Guardian.

Varoufakis verklaarde dat Griekenland op het punt stond akkoord te gaan met een tekst die de Franse EU-commissaris Moscovici opgesteld had, toen Dijsselbloem met nieuwe eisen kwam.

Eerste analyses:

‘This Is Not A Game,’ Declares Greek Minister as Talks Collapse in Brussels

Paul Mason: Leak and counter-leak: how not to achieve a Greek deal

(Hieronder zullen nieuwe analyses bijgevoegd worden, of vertaald)

Deadline (voor de Grieken om non-bod te accepteren) is nu vrijdag aanstaande.

Zou mooi zijn als in die dagen door kritische bewegingen de druk op Dijsselbloem en zijn neoliberale sloopploeg genoeg opgevoerd wordt om de boel om te draaien: de Eurogroep moet maar akkoord gaan met het Griekse voorstel.