Ga naar de inhoud

Stakingsacties Frankrijk zetten door

Afgelopen week waren er weer twee landelijke actiedagen, waartoe werd opgeroepen door verschillende vakbonden en andere organisaties, tegen de pensioenshervormingen in Frankrijk. De opkomst was wederom groot en nieuwe sectoren zijn toegetreden. Premier Eduard Philippe deed in het weekend een aanbod om een deel van de hervormingen in te trekken.

4 min leestijd

(Door globalinfo, die dol is op donateurs)

Op 9 januari gingen op 64 plekken demonstranten de straat op, daartoe opgeroepen door een koepel van vakbonden. De CGT, een van de grootste en meest strijdbare, claimde een gigantische opkomst van 370.000 mensen (wat 120.000 meer is dan in december, de vorige landelijke actiedag). De opkomstcijfers zijn altijd belangrijk, onder andere omdat politiek en media ze gebruiken om de legitimiteit van de stakingen en acties aan te vallen. Andere bronnen en met name de politie/overheid zelf. Twee dagen later, afgelopen zaterdag, waren er weer demonstraties georganiseerd in vele steden, waaronder Parijs, die wederom grote groepen de straat op brachten (in Parijs: 21.000 demonstranten).

Hoe dan ook waren het enorme demonstraties in heel Frankrijk, die niet te negeren zijn. Ondertussen is de staking bij het openbaar vervoer de 2e maand ingegaan en is daarmee de langste in de geschiedenis.

Bijzonder zorgwekkend is ook de blokkade van raffinaderijen door vakbondsleden, waardoor er geen brandstof uitgereden kan worden. Eerste werden 7 van de 8 raffinaderijen in het land geblokkeerd, maar afgelopen week ging ook de 8e dicht. Ook de toevoer van kerosine naar vliegvelden kwam daarmee stil te liggen. De regering Macron kondigde aan desnoods de blokkades door repressie te zullen opheffen, maar de blokkeerders geven geen krimp. In een interview met dagblad Liberation stellen de blokkeerders dat ze het grondwettelijk recht hebben om hun werkplek stil te leggen en dat ze daarbij wel degelijk in de gaten houden of ze een legitiem deel van de bevolking achter zich hebben of niet (dat was namelijk het argument van de regering, dat ze maar een kleine voorhoede waren).

Nadat eerder allerlei andere sectoren zich demonstratief bij de stakingen voegden, zoals leden van de opera en het ballet, die ook belang hebben bij goede pensioenregelingen, gingen nu ook advocaten letterlijk in staking. Er zijn filmpjes op internet te vinden dat advocaten massaal hun zwarte robes in de hal van de rechtbank gooien. Zoals deze in Caen als de minister van Justitie op bezoek komt: {youtube}ADLQ8AtIFgI{/youtube}

Sociale advocaten hebben via verklaringen de demonstranten gewaarschuwd dat hun staking niet betekent dat ze bij demonstraties niet gearresteerd kunnen worden en dat het kan zijn dat ze in dat geval geen piketadvocaat kunnen krijgen. Daarom worden er pamfletten bij demonstraties en op sociale media verspreid hoe je in dat geval je verdediging moet regelen.

Premier Eduard Philippe doet nu een poging om de vakbonden te vermurwen om de acties te staken en heeft voor het eerst aangeboden een van de hervormingsmaatregelen (structurele verhoging van pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar) in te trekken. De verwachting is nu dat de vakbonden, of in ieder geval een groot deel daarvan zich hierdoor niet in de luren laten leggen en de acties voort zullen zetten tot het hele pakket van tafel is. Of zoals de New York Times – om maar eens een onverdachte bron te gebruiken – het omschrijft: “De concessie van de regering zal waarschijnlijk geen einde maken aan de staking of de demonstraties. De meer militante vakbonden – en de vakbonden die het sterkst vertegenwoordigd zijn in de spoorwegen en de Parijse metro – eisen dat de heer Macron zijn hele hervormingsplan laat varen. (“And the government’s concession is unlikely to end either the strike or the demonstrations. The more militant unions — and the ones most heavily represented in the railways and the Paris subway — are demanding that Mr. Macron abandon his entire reform plan.”), De krant beschrijft ook de stemming onder de demonstranten: “Zaterdag was dat ook juist de eis. De stemming was militant, en de meer gewelddadige demonstranten botsten opnieuw met de politie, zelfs toen ze een spoor van schade door het oosten van Parijs trokken. Een bankfiliaal werd geplunderd en bushokjes werden vernield en in brand gestoken. De vakbonden zeiden dat er zaterdag 150.000 demonstranten in de straten van Parijs waren.”

Philippe wil nu een conferentie beleggen, ook internationaal, over hoe het pensioengat aangepakt zou moeten worden en de gematigde CFDT gaat kennelijk met hem akkoord.

Ondertussen kunt u desgewenst bijdragen aan de collectieve solidariteitskas voor de acties, die nu meer dan 2 miljoen euro bevat.

Aanvulling:

Zie ook: Macron in Thatcherstijl bij uitpers