Ga naar de inhoud

Staking wegens privatisering elektriciteit in Mexico

Arbeiders bij electriciteitsbedrijf ‘Luz Y Fuerza’ (LyFC)die georganiseerd zijn in de vakbond SME hebben een onbeperkte staking afgekondigd. De regering is van plan het electriciteitsbedrijf te  ontmantelen.De stakers krijgen steun van andere bonden en studenten.

2 min leestijd
sme

LyFC verzorgt de elektriciteitsvoorziening in Mexico Stad en het Federale District en gemeentes in omliggende deelstaten. Er worden al tientallen jaren pogingen gedaan om  LyFC te ontmantelen vanuit de centrale regering, maar de werknemers verzetten zich daar fel tegen.. In oktober 2009 is dit nu definitief besloten. Tegelijkertijd heeft de volksvertegenwoordiging van Mexico Stad zich tegen de ontmanteling gekeerd. Er bestaat een volgens de vakbond onacceptabel afvloeiingsplan voor de arbeiders die ontslagen zouden worden: ze krijgen een vergoeding en voor 10.000 van hen zal ‘gekeken worden’ of ze elders weer aangenomen kunnen worden.

Ondernemers zijn voor het opheffen van de staatsonderneming omdat deze ‘het particuliere ondernemerschap in de weg zou zitten’.  (bron, Spaans)
Dagblad La Jornada meldt dat de top van het bedrijf het expres in de schulden heeft laten lopen en dat er grote economische belangen zijn bij de opheffing.

Toen in oktober 2009 definitief besloten werd tot opheffing werden al uit protest hele delen van de stad zonder stroom gezet. Nu is het hek van de dam en hebben de arbeiders een algemene staking uitgeroepen en voeren ze bij alle vestigingen acties. De politie treedt hard op met traangas en relpolitie. Maar de arbeiders krijgen de steun van studenten, en van andere organisaties.

Een overzicht van de gebeurtenissen van vandaag is hier te vinden. Op meerder plekken zijn straatblokkades of actiekampen bij elektriciteitscentrales. (Een voorbeeld: filmpje Ecatepec)
Overal wordt geprobeerd zwartrode vlaggen en spandoeken op de instellingen van het bedrijf te hangen, als teken dat daar de staking afgekondigd is. (filmpje)

Volgens dat overzicht worden ook acties gevoerd bij onderdelen van het concern buiten de hoofdstad. Bij optreden in Juandho, Hidalgo, zou de politie met scherp geschoten hebben en zijn meerder mensen gewond geraakt. In 25 deelstaten worden solidariteitsmanifestaties gemeld. Mijnwerkers in Cananea  hebben in solidariteit de snelweg geblokkeerd.

Verder is er veel informatie in het Spaans, onder andere hier (libcom)
en bij de verschillende indymedia’s: Mexico/ en Chiapas

La Jornada.

(globalinfo.nl)