Ga naar de inhoud

Staking tegen privatisering in Zuid Afrika

De Zuid-Afrikaanse vakbond COSATU heeft haar twee miljoen leden opgeroepen om te staken tegen het beleid van privatisering van publieke nutsbedrijven van de ANC-regering.

2 min leestijd
Placeholder image

Grote Staking Z-Afrika tegen privatisering.
‘oorzaak stijging armoede’
. Zo kopt de NRC vandaag. Volgens een artikel van Bram Vermeulen heeft de Zuid-Afrikaanse vakbondsorganisatie COSATU haar twee miljoen leden opgeroepen vandaag en morgen het werk neer te leggen. De landelijke staking is een protest tegen de toenemende armoede en werkeloosheid in Zuid-Afrika die volgens COSATU grotendeels te wijten is aan de privatiseringsplannen van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC). (…) De vakbonden wijzen op de gevolgen van de privatisering bij de overheidsbedrijven Telkom (telecommunicatie), Eskom (elektriciteit), Denel (wapens) en Transnet (openbaar vervoer). Daar zijn de afgelopen jaren meer dan 100.000 banen verloren gegaan. Bovendien zijn de prijzen van de diensten van de openbare nutsbedrijven de afgelopen jaren fors gestegen. COSATU protesteert al jaren tegen de neoliberale koers die het ANC voert en beweert dat het sociaal-economisch programma van de regering te weinig rekening houdt met de behoeften van de allerarmsten.

COSATU en het ANC waren ten tijde van de strijd tegen het apartheidsregime innig verbonden. Maar nu drijven de twee uit elkaar. Het ANC heeft er alles aan gedaan om de staking te voorkomen. Toen dat niet bleek te lukken, haalde President Thabo Mbeki (ANC) afgelopen vrijdag op een partijcongres hard uit naar krachten binnen de regering die met COSATU zouden sympathiseren en die hij als “extreemlinks” omschreef. Anarchie binnen de regering zou niet meer geduld worden en er zou hard opgetreden worden tegen “degenen die ons als vijand behandelen”.

In de NRC van vandaag, woensdag 2 oktober, staat een uitgebreid verslag van de stakingsdag, waar “tienduizenden vakbondsleden protesteerden. Kop: Z-Afrika ‘te duur om arm te zijn’ Een indrukwekkende foto toont duizenden mensen die in Johannesburg de straat opgingen.
Volgens het artikel blijft de ANC-top met felle verklaringen tegen COSATU uitkomen. Het stuk eindigt met het citeren van een van de demonstranten die , in een Che Guevarra-T-Shirt ANC-president Thabo Mbeki waarschuwt: “Ze mogen onze stem niet negeren. De arbeiders hebben meer aanhang dan deze president. Hij kan ons niet tegenhouden.” Acht jaar na de politieke omwenteling in Zuid-Afrika heeft hij de hoop op nóg een revolutie niet opgegeven.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)