Ga naar de inhoud

Staking in 35 vestigingen Aldi in Vlaanderen

Staking in 35 Vlaamse Aldi´s wegens aanhoudende werkdruk en schrappen maaltijdtoeslag

3 min leestijd

(Bron: Supermacht, foto van facebook Nikki Willems)

(31 augustus 2020) Sinds vandaag wordt er in de Belgische regio Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant gestaakt in 35 Aldi-vestigingen. Volgens de socialistische vakbond BBTK en het ACV Puls is dat door de te hoge werkdruk en het niet verlengen van de maaltijdtoeslag.

Door de Corona-pandemie bleven vele Belgen deze zomer in eigen land en dit zorgde voor een hogere werkdruk in de winkels dan in andere zomers. Ter compensatie gaf Aldi zijn personeel een toeslag voor de extra kosten die ze maakten voor maaltijden, een soort coronamaatregel. Maar het grootwinkelbedrijf heeft deze toeslag inmiddels weer ongedaan gemaakt.

Er is bij Aldi al twee jaar sprake van te hoge werkdruk op de werkvloer. Er werden en worden steeds meer taken verdeeld onder minder mensen. Afgelopen vrijdag was daarover nog overleg met de vakbondsbestuurders. Volgens bestuurder Parmentier van ACV Puls verschuilt de regionale directie (district Erpe-Mere) zich echter achter de nationale Aldi-directie die ¨geen haast had om te luisteren¨. De werknemervertegenwoordiging werd verteld om op 29 oktober terug te komen.

De staking brak uit toen duidelijk werd dat de maaltijdtoeslag alsnog werd geschrapt. Inmiddels zei de Aldi-woordvoerder dat het concern zo snel mogelijk het conflict wil oplossen.

Volgens bestuurder De Weghe van BBTK is er ook in andere supermarktformules toenemende ontevredenheid is over de hoge werkdruk.

Meer lezen:
– ¨Enquête FNV en CNV: weer klachten Aldi-personeel over te hoge werkdruk,¨ Supermacht, 19 oktober 2017.
– ¨´Aldi is maatschappelijk verantwoord bezig.´ Ervaart het personeel dat ook zo?,¨ Supermacht, 17 juli 2016.
– ¨CNV: Groepsondernemingsraad Aldi noodzakelijk voor verbetering arbeidsvoorwaarden en wegnemen angstcultuur,¨ Supermacht, 3 november 2014.
– ¨Aldi, bonden en werknemers aan de slag met betere arbeidsomstandigheden en stijl van leidinggeven,¨ Supermacht, 6 juli 2014.
– ¨CNV vraagt Aldi-personeel mee te denken over verbeterplan op werkvloer,¨ Supermacht, 2 mei 2014.
– ¨Vakbondsactie tegen koopzondag Aldi aan Belgische kust, en start campagne European Sunday Alliance op 6 maart (update),¨ Supermacht, 24 februari 2014.- ¨CNV Dienstenbond: nog steeds klachten Aldi-werknemers, maar directie zegt beleid te willen veranderen,¨ Supermacht, 5 december 2013.
– ¨Arbeidsinspectie onderzoekt behandeling personeel door Aldi,¨ Supermacht, 23 juni 2013.
– ¨Klachten-meldpunt over Aldi een succes. Komen er acties in de winkels?,¨ Supermacht, 22 januari 2013.
– ¨Der Spiegel: bespionering van personeel en klanten, en angstklimaat bij Aldi,¨ Supermacht, 7 januari 2013.
– ¨Personeel van Aldi pikt het niet meer,¨ Supermacht, 8 november 2012.
– ¨FNV-enquete: ALDI-directie schendt CAO-afspraken,¨ Supermacht, 22 maart 2010.

Bron:

– ¨Staking bij Aldi in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant,¨ Standaard, 31 augustus 2020.