Ga naar de inhoud

Spring in het water voor Hasankeyf

Turkije bouwt een reusachtig stel stuwdammen in de Tigris die tienduizenden mensen van huis en haard zal verdrijven. Ook gemeenschappen in het Iraakse deel van de stroom zal er danig door getroffen worden. Er wordt overal in Turkije tegen geprotesteerd en nu is het ‘aanzetten’ van de grootste Dam verdaagd. Hier volgt een Oproep om allemaal naar Hasankeyf te komen op 14 juli 2019 om te protesteren tegen de IIlisu Dam (of elders actie te voeren uit solidariteit op die dag, globalinfo).

3 min leestijd

(Bron: website Hasankeyf vertaling globalinfo.nl, die van donateurs leeft)

Op de tweede zondag in juli doen mensen in Europa en elders elk jaar een “Big jump” in rivieren en meren als onderdeel van een campagne voor behoud en herstel van zoetwater ecosystemen.

Dit jaar roepen we alle activisten en andere geïnteresseerden uit de hele wereld op om op 14 juli 2019 naar Hasankeyf bij de Tigris-rivier te komen. De prachtige 12.000 jaar oude stad Hasankeyf en de hele Tigris-rivier worden bedreigd door de Ilisu-dam en het project voor een waterkrachtcentrale in het Koerdische zuidoosten van Turkije. Ilisu is een van de meest controversiële dammen ter wereld, om vele redenen die elk op zich voldoende zouden moeten zijn om dit project van vernietiging, uitbuiting en politieke hegemonie een halt toe te roepen.

Het ‘openluchtmuseum’ Hasankeyf, met zijn 5.500 grotten, 550 monumenten en sporen van 24 culturen, is van zo’n universele waarde dat de overstroming ervan een soort ‘culturele genocide’ zou zijn. Dit gebied is Boven-Mesopotamië, waar minstens 400 andere archeologische vindplaatsen worden bedreigd door de dam, evenals diens unieke cultuur en maatschappelijk leven.

Als het Ilisu-project zou worden voltooid, zou de rijke biodiversiteit van het – nog steeds hoofdzakelijk natuurlijke – ecosysteem van de Tigris-rivier aanzienlijk achteruitgaan. Het stuwmeer zou de gevolgen van de klimaatcrisis nog verergeren. Tot 80.000 mensen zouden hun broodwinning verliezen en in armoede terechtkomen. Het zou de interne en externe politieke conflicten versterken. Het Ilisu-project zou ook ernstige gevolgen hebben voor de verdere stroomafwaartse watervoorziening van grote Iraakse steden en de Iraakse landbouw, in het bijzonder de UNESCO-locatie van de Mesopotamische moerassen in Zuid-Irak. Kortom, de dam zou geen sociaaleconomische of andere voordelen hebben voor het overgrote deel van de samenleving in de getroffen regio.

De Turkse regering wilde op 10 juni 2019 beginnen met het vullen van de Ilisudam. Maar, vooral door de wijdverbreide protesten in het kader van de 3de Wereldactiedagen voor Hasankeyf op 7-8 juni 2019, is dit voor een korte tijd uitgesteld.

Daarom is het van cruciaal belang om op 14 juli in Hasankeyf bijeen te komen. Het begint om 13.00 uur aan de oevers van de Tigris rivier in Hasankeyf, waar we met voorzorg zullen springen en/of de waden in deze heilige en nog steeds voornamelijk vrijstromende rivier. We houden onze spandoeken vast en roepen, samen met veel mensen uit heel Turkije, op om het Ilisu-project onmiddellijk te stoppen. Wij zijn ervan overtuigd dat we zullen slagen als er een sterke solidariteit is!

Er is altijd een alternatief voor opwekking van elektriciteit, maar er zijn geen andere Hasankeyf en Tigris.

Hasankeyf is onze cultuur, en de Tigris onze natuur!

Batman-Hasankeyf, 19.06.2019

Initiatief voor behoud Hasankeyf en Mesopotamië Ecologie Beweging

www.hasankeyfgirisimi.net

hasankeyfgirisimi@gmail.com

Twitter: @hasankeyficlefdicle

Facebook: www.facebook.com/hasankeyfyasatmagirisimi

hashtag: #HasankeyfİçinGeçDeğil en #SaveHasankeyf #SaveHasankeyf #HasankeyfİçinGeçDeğil en #SaveHasankeyf

—————

Aanvullingen globalinfo:

Wikipedia over Ilisu-dam.

Drie filmpjes

{youtube}XNQoRyAoZx4{/youtube}

{vimeo}245294539{/vimeo}

{vimeo}129354079{/vimeo}